De overactieve bekkenbodem

Gezien alle reacties die op de blog en via de gewone mail binnenkomen blijkt de overactieve bekkenbodem in de top 3 te staan van de meeste vragen en opmerkingen van herkenning.

Ik heb in de eerdere blogs gesproken over de functie van de bekkenbodemspieren en wat er gebeurt als de bekkenbodem niet goed werkt……. Afgelopen week zijn we op zoek gegaan naar de bekkenbodem en ik hoop dat u ze hebt kunnen vinden. Ook mede dankzij zinvolle aanvullingen van collegae bekkenfysiotherapeuten.

Overactief. Dat betekent dus dat de bekkenbodem te strak staat, niet goed kan ontspannen terwijl dat wel belangrijk is.

Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot een veelheid aan klachten. Soms herkent u een enkele klacht uit het rijtje, soms ziet u veel meer punten van herkenning.

Voorbeelden van klachten die ontstaan bij een overactieve bekkenbodem:
- pijn in de onderbuik, lage rug en rond de geslachtsorganen
- pijn hogerop in de buik of rug
- moeite met een rustige en diepe ademhaling
- steeds terugkerende urineweginfecties
- vaginistische klachten bij vrouwen
- onvermogen om tot een orgasme te komen
- erectiestoornissen
- pijn bij het vrijen (en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen)
- obstipatie
- moeite hebben om bij ontlasten alles eruit te krijgen
- ontstaan van scheurtjes in de anus waardoor het ontlasten extreem pijnlijk is
- ontstaan van aambeien

Een overactieve bekkenbodem kan verschrikkelijk vervelend zijn en vaak heb je niet in de gaten dat het de bekkenbodem is die je zo veel ellende bezorgt. Als een spier te lang te hard aangespannen staat zonder dat er ontspanning is kan er verzuring optreden. Je kent die opmerking vast wel bij de commentaren op de tv bij wielrennen of schaatsen. De sporters hebben last van zure benen en kunnen bijna niet meer vooruit. Zo pijnlijk is het dan. Datzelfde geldt ook voor bekkenbodemspieren. Maar zoals je bij sporten begrijpt dat bij veel inspanning er verzuring ontstaat zo lastig is het om door te hebben dat je bekkenbodem aan het verzuren is.

Bekkenbodemspieren zitten behalve in het bekken zelf, ook vast aan je stuitje. Een bekkenbodem die steeds aangespannen staat trekt dus ook de hele dag aan je stuitje. Hierdoor kan er nog meer pijn ontstaan en kan deze zich ook uitbreiden naar je lage rug.

Bekkenbodemspieren worden, net als andere spieren, erg moe van het steeds maar aangespannen zijn. Daardoor kunnen ze niet meer adequaat reageren. Wanneer u moet plassen, of wanneer u wilt ontlasten. Je gaat dan hard persen om het eruit te willen krijgen. En dat is weer niet goed voor alle organen in je onderbuik. Veel, vaak en hard persen kan op den duur voor een verzakking zorgen, en dat willen we immers niet.

Ook bij het vrijen is het lastig als de spieren te strak staan. Bij vrouwen is het dan vrijwel niet mogelijk om zonder pijn te vrijen, maar ook de reflexen die zorgen voor een orgasme bij man en vrouw gaan minder goed werken.

Een overactieve bekkenbodem is voor een bekkenfysiotherapeut zeer herkenbaar, maar voor veel andere zorgverleners niet direct het eerste waar aan gedacht wordt.

De belangrijkste vraag die ik deze week steeds kreeg is hoe het toch komt dat iemand een overactieve bekkenbodem krijgt.
Zonder veel te weten over een individuele persoon zijn er veel mogelijke redenen die hier de oorzaak van kunnen zijn. Ik ga er een paar noemen:
- lage rugklachten
- bekkenpijn die in de zwangerschap sterk aanwezig was
- knijpgedrag al van kinds af aan als gewoonte te hebben opgebouwd
- stress op het werk of privé
- veel zorgen
- niet veilig opgegroeid zijn
- veel gepest zijn
- een moeizame bevalling hebben meegemaakt
- meemaken van ‘life events’, een overlijden van een dierbare, een ziek kind, betrokken zijn geweest bij grote trauma’s
- seksuele traumata, aanranding, incest of verkrachting
- en dit is nog maar een beperkt overzicht.

Er zijn vele manieren om tot een goede ontspanning te komen. Via de site bekkenbodemonline.nl en op de App. staan er een aantal geschreven en/of ingesproken.

Als het niet lukt, schroom dan niet naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Zij zijn getraind om u hierin te begeleiden.
Ook als u weer vragen hebt dan hoor ik het graag, hetzij op de blog, hetzij op de gewone mail.
U kunt ook een bekkenfysiotherapeut zoeken via de app, defysiotheraeput.com of keurmerkfysiotherapie.nl

marijkeslieker@profunduminstituut.nl