December, we kijken achterom en vooruit! (december 2015)

Na een sinterklaasviering al dan niet met zwarte pieten staan er kerstbomen in de huizen. Een enkeling heeft niet gewacht tot Sinterklaas weer vertrokken is, maar voor de meesten begint de tijd nu aan te breken om te zoeken naar een boom, deze vol te hangen met mooie ballen en lampjes.
We gaan ons druk maken over kerstdiners, tafelschikkingen, versturen kerstkaarten met de onvermijdelijke kerstboodschappen.

En wat we ook doen in deze periode is terug kijken in het afgelopen jaar. Op bekkenbodemgebied is er veel gebeurd.
• Er was en is nog steeds veel onrust over bekkenbodemmatjes en andere medische implantaten.
• Mandarijnennetjes lijken eenvoudig een CE keurmerk te kunnen krijgen…. en we zijn er nog niet over uit hoe nu verder.
• Een nieuwe lichting bekkenfysiotherapeuten is afgestudeerd.
• Nieuwe onderzoeken zijn gepresenteerd in binnen- en buitenland.
• We begonnen het jaar met een bekkenbodemDAG voor iedereen die geïnteresseerd was in de bekkenbodem en het was een prachtige dag (www.bekkenbodemdag.nl).
• Voor de bekkenfysiotherapeuten en verloskundigen staat een congres op stapel op 22 januari 2016 waarbij vooraf op de 21ste nog twee workshops worden georganiseerd.
• Een groeiend aantal bekkenfysiotherapeuten in Nederland en België kan je verder helpen bij stuitklachten
• Heel veel lokale initiatieven worden ontwikkeld door bekkenfysiotherapeuten om de bekkenbodem meer onder de aandacht te brengen bij mannen en vrouwen en kinderen.
• De samenwerking met de verloskundigen groeit gestaag
• De huisartsen hebben in november een congres gehad over bekkenbodemproblemen. Vraag eens of jouw huisarts er ook was! Er komt zelfs op 8 maart een herhaling voor hen die het congres gemist hebben in November.

Al met al zaken om straks positief het nieuwe jaar in te gaan.

Toch ook wat laatste adviezen voor dit jaar:
Voor iedereen is het belangrijk om de bekkenbodem in beeld te hebben. En met de feestdagen op komst zal dat lastig worden door alle drukte die er is. Reden te meer om ervoor te zorgen dat je weet wat je moet doen om bijvoorbeeld je buikdruk op te vangen als je al die tassen in je auto wilt krijgen…….. weet je het nog (lees anders eens een oudere blog over buikdruk)? Niet vergeten dus!

En nog een andere valkuil: anders eten en minder bewegen…… heel lekker waarschijnlijk maar het is slim om je vezels in de gaten te houden zodat je geen problemen krijgt. Neem anders wat extra vezels om dat te compenseren (wat vijgen of psylliumvezels).

Voor 2015 is dit de laatste blog, maar in januari gaan de blogs gewoon weer starten. Na 50 blogs in 2015 is het even goed rusten. Dat geldt voor iedereen.

Ik wens iedereen daarom prachtige dagen, een feestelijk afsluiten van 2015 en vooral veel positief bekkenbodemnieuws in 2016!

En als jij nog speciale wensen kwijt wilt aan alle enthousiast bloglezers……. Dat kan hier ook!

Marijke Slieker

Scroll naar bovenkant