PIP en PIM
Bekkenfysiotherapie voor kinderen
Iedereen die eet en drinkt moet plassen en poepen. Grote mensen doen dit, kinderen en ook dieren. Maar niet bij iedereen gaat dit helemaal vanzelf. Veel kinderen, maar ook volwassenen hebben problemen met het plassen en poepen. De kinderbekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen
Welke problemen kun je hebben met plassen en poepen?
* Plasongelukjes
* Nat bed
* Heel vaak moeten plassen
* Blaasontstekingen
* Poepongelukjes
* Niet of moeilijk kunnen poepen
* Buikpijn
De eerste keer
Als je voor de eerste keer bij ons komt, willen we alles weten over hoe het plassen en poepen bij jou gaat. Zijn er wel eens ongelukjes of doet het pijn? Er worden veel vragen aan jou en papa en/of mama gesteld. Zo kunnen wij erachter komen waarom het bij jou nog niet zo goed gaat.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek gaat de kinderbekkenfysiotherapeut onderzoeken hoe het komt dat je een probleem hebt met plassen en/of poepen. Er wordt gekeken naar hoe je beweegt, want om de lopen, fietsen en sporten gebruik je je spieren. Ook voor het ophouden van poep en plas heb je een spier. Deze spier heet de bekkenbodemspier en die kun je niet zien. Maar als hij het goed doet, ben jij de baas over deze spier. Eigenlijk is deze spier een soort deurtje die er voor zorgt dat als het deurtje dicht is de plas en poep binnen blijven en als je het deurtje open zet de plas en poep goed naar buiten kunnen. Tijdens het onderzoek wordt er dus ook gekeken of jij dit deurtje goed kan openen en sluiten.
De Plas- en Poepfabriek
Iedereen heeft een plas- en een poepfabriek in zijn/haar buik. Deze twee fabrieken werken beter als je genoeg eet en drinkt. Daarom wil de kinderbekkenfysiotherapeut ook weten of jij goed eet en drinkt.
De Plasfabriek
Door te drinken wordt er in je plasfabriek plas gemaakt. Hierom is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Op een dag moet je ongeveer 6 tot 8 bekers drinken. Dan werkt je plasfabriek het beste. Je plas komt in je blaas terecht. Je blaas is een soort ballon die groter wordt als er plas in komt en die kleiner wordt als er plas uit gaat. Je bekkenbodemspier is het deurtje van de plasballon en zorgt ervoor dat de deur goed dicht blijft als er plas in zit. Alleen soms gaat dit wel eens mis en heb je een ongelukje.
De Poepfabriek
Door te eten, wordt er poep gemaakt in je darmen. Deze poep komt in je poepschuur terecht. En ook hier heb je weer een deurtje die open en dicht kan. Als je poep te lang in de poepschuur blijft wordt het erg hard en kun je buikpijn krijgen, maar ook ongelukjes.
De plas- en poepfabriek werken samen. Als de poepfabriek niet goed werkt, kan het zijn dat ook de plasfabriek niet goed werkt.
WC
Om goed te kunnen plassen en poepen is het belangrijk dat je goed op de wc zit en de tijd neemt.
Ben ik leeg?
Dat is soms lastig om te weten, maar de therapeut kan je helpen en van de buitenkant met een echo kijken of de blaas leeg is. Dat doet geen pijn maar is wel een grappig gezicht en je kunt zelf meekijken.
Oefeningen
Als je bij de kinderbekkenfysiotherapeut komt, ga je ook oefenen. Je gaat leren om beter te plassen en/of te poepen. Zo ga je leren:
- * Hoe je het beste kan gaan zitten bij het plassen en/ of poepen
- * Wanneer en hoe vaak je het beste kan gaan plassen en/ of poepen
- * Hoe je je bekkenbodemspier het beste kan gebruiken. Soms werkt hij te hard of soms niet op het juiste moment
- * Hoe je moet ‘luisteren’ naar de seintjes in je buik.
Groet van PIP en PIM