Kinderen die hun bekkenbodem niet op de juiste manier gebruiken kunnen last hebben van:
• Natte plekken in het ondergoed overdag
• Vuil ondergoed overdag
• Verstopping of pijnlijke ontlasting
• Bedplassen

Met behulp van een oefenprogramma kunnen kinderen van bovenstaande klachten af komen. De oefeningen worden met de kleren aan uitgevoerd. Winny Hartman behandelt de kinderen bij ProFundum Instituut.

Bedplassen

In samenwerking met huisartsen en kinderartsen en kinderbekkenfysiotherapeut Liesbeth Geerdes uit Schiedam is een speciaal behandelplan ontwikkeld voor kinderen vanaf 7 jaar die in bed plassen. De behandeling bestaat uit een onderzoeksgesprek met en oefentherapeutische behandelingen door de bekkenfysiotherapeut.

Als een kind een juist plas- en ontlastingsgedrag heeft, evenals een goede controle over de bekkenbodem en de klachten van het bedplassen zijn nog niet helemaal over, kan (voor zover dat nog niet was gebeurd) via de kinderarts gecontroleerd worden of de blaas groot genoeg is en of het kind goed leegplast. Eventueel kan verder getraind worden met een plaswekker. Trainen met een plaswekker heeft pas zin als het kind overdag vaak genoeg naar het toilet gaat, een goede plastechniek en een voldoende grote blaas heeft.