12 wetenswaardigheden over een vaginale ring of pessarium

Een ring, mmm daar liep mijn oma op…….. dat is toch echt alleen voor oude mensen?

Laten we dat eerst maar eens uit de wereld helpen. Een ring of pessarium is niet ouderwets. Sterker nog, we merken dat meer vrouwen hiervoor kiezen als er verzakkingsklachten zijn. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van pessaria………

 

  1. Wat is een pessarium?
    Ik heb eens even gekeken in Wikipedia….

Een pessarium (of Vrouwenring) (letterlijk (uit het Grieks: pessos = [ronde] steen): rond, ringvormig voorwerp) is een door vrouwen te gebruiken voorwerp dat in de schede wordt geplaatst als voorbehoedsmiddel of ter verlichting van klachten van verzakking of incontinentie. Deze laatste toepassing is heel gebruikelijk; pessaria voor anticonceptie worden in Nederland vrijwel niet meer gebruikt.

 

  1. Wanneer kan een pessarium worden gebruikt?
    Een pessarium behoort net als bekkenfysiotherapie tot de conservatieve behandelopties bij een verzakking of urineverlies. Vroeger was dat zeer gebruikelijk, maar tegenwoordig met alle operatiemogelijkheden, is er eerder de neiging om tot een operatie te besluiten.

 

  1. Wat doet zo’n pessarium?

Aan de voorzijde rust de ring boven het schaambeen, aan de achterzijde rust hij op de spieren van de bekkenbodem. Als je last hebt van een verzakking of bij urineverlies bij hoesten en tillen kan een ring een hele goede optie zijn. Een pessarium zorgt er voor dat de blaas en baarmoeder weer beter op de goede plaats komen te liggen. Zo kunnen vaak de klachten fors verminderen of zelfs verdwijnen.

 

  1. Hoe gaat dat plaatsen ven een pessarium?

Het aanmeten gebeurt tijdens een inwendig onderzoek. De onderzoekende arts kan via de vagina een inschatting maken met de vingers welke soort en maat pessarium. Pessaria zijn er in vele soorten en maten en zijn tegenwoordig van soepel kunststof of rubber gemaakt. De grootte hangt af van je vagina. De arts kan dit prima voor je meten en daarna plaatsen.

Soms lukt het niet in 1 keer. Na het inbrengen kan het zijn dat de ring er snel weer uitvalt. Dat betekent dat de ring te klein is. Als je na plaatsing de ring voelt, is het ook niet goed. Dat betekent dat de ring waarschijnlijk te groot is. Heel simpel: als een ring is geplaatst moeten je klachten snel afnemen en moet je de ring vooral niet voelen. Het kan ook zijn dat je het pessarium zelf via de vagina naar boven terug kan drukken. Dat kan geen kwaad omdat er niets kapot kan gaan. Als dat niet helpt en het pessarium gaat irriteren kun je het er ook zelf uithalen. Ook dat kan geen kwaad. Neem de ring dan wel even mee bij het volgende bezoek aan je arts die het geplaatst heeft. Kortom, soms moet je even volhouden, maar dat is zeker de moeite waard!

 

  1. Zijn er ook bijwerkingen?

Het kan zijn dat de ring dicht tegen de vaginawand ligt en wat schuurt. Hierdoor kan irritatie ontstaan waardoor je meer afscheiding krijgt.
Daardoor kan irritatie van de wand van de schede ontstaan. Als je de ring krijgt als je nog niet in de overgang bent, is afscheiding meestal weinig. Als je een ring gebruikt na de overgang zal de vagina steeds wat droger worden met wat meer kans op drukwondjes en afscheiding. Daarom krijg je vaak van je arts oestrogene hormonen die de vaginawand steviger en soepeler maken. Die hormonen kun je krijgen via een tabletje, een vaginale zetpil met een zalf.

 

  1. Wat is het effect van het pessarium?
    Meestal een duidelijk klachtenvermindering of zelfs klachtenvrij. Er zijn inmiddels ook studies bekend waarbij duidelijk wordt dat een pessarium na een jaar hetzelfde effect heeft als een operatie.

Soms heb je na verloop van jaren een andere maat pessarium nodig is, maar het kan ook dat je op een gegeven moment geen pessarium meer nodig hebt.

 

  1. Hoe gaat het dan met vrijen?
    In de praktijk blijkt dit echter bijna nooit problemen op te leveren. Als dat wel het geval is kun je de ring er ook zelf uithalen. Zorg dus dat je arts je leert om het zelf te doen. Dan kun je dat bij het vrijen eenvoudig oplossen.

 

  1. En als je ongesteld bent?

Je kunt gewoon een tampon gebruiken als je dat gewend bent.

 

  1. Hoe vaak moet ik voor controle naar de arts?

Over het algemeen is het advies de ring elke drie tot zes maanden schoon te (laten) maken. Je kunt dit zelf doen, door de ring uit de vagina te halen en onder de kraan schoon te borstelen. Daarna kun je hem zelf weer indoen. Zolang je geen klachten van overmatige of bloederige afscheiding hebt, is controle van de ring niet noodzakelijk.

 

  1. Voor- en nadelen van een ring.

Meningen van vrouwen en gynaecologen over voor- en nadelen van een ring verschillen. Dit hangt samen met opvattingen over hoe vervelend het voor een vrouw is om een ring te dragen, en hoe over een operatie gedacht wordt.

 

In tegenstelling tot een ring biedt een operatie voor je gevoel een definitieve oplossing voor je klachten. Een operatie heeft immers ook nadelen. Meestal zullen de klachten verbeteren, maar soms minder dan verwacht. Ook kunnen nieuwe klachten ontstaan, of treden complicaties op. De klachten kunnen na een aantal jaren terugkomen doordat een nieuwe verzakking ontstaat of doordat opnieuw incontinentieklachten optreden.

Een goed passende ring geeft nooit echte complicaties. Wel komen de al genoemde en over het algemeen de goed te verhelpen klachten over irritatie van de schedewand op oudere leeftijd nogal eens voor.

Ook kan het een oplossing zijn als je gewoon niet geopereerd wilt worden.

Een andere optie is dat het een ondersteuning kan zijn bij de bekkenfysiotherapeutische behandeling. De bekkenfysiotherapeut zal dan contact opnemen met de huisarts met het verzoek om een ring te plaatsen als je dat zelf ook wilt natuurlijk.

 

  1. Keuze voor een ring of een operatie

De keuze tussen een ring of een operatie hangt af van je vraag of er een passende ring voor jou beschikbaar is. Is dat niet het geval, en bekkenfysiotherapie heeft niet geholpen, dan is een operatie de enige overblijvende keuze, naast het doorleven met uw klachten.

Als een ring wel past en je klachten verhelpt, kun je rustig wachten hoe het gaat. Als klachten opnieuw toenemen kan er altijd nog geopereerd worden. Maar ook na een operatie is er altijd een kans dat de klachten opnieuw optreden en dat een tweede operatie noodzakelijk wordt. Verder is duidelijk dat bij een operatie in het bekkenbodemgebied je meer kans loopt op het ontwikkelen van nieuwe klachten in de loop van jaren.

 

  1. Wat zijn nog andere redenen om een pessarium te vragen?
    Zelf vraag ik een arts een pessarium te plaatsen als een vrouw met een verzakking die nog genoeg kracht heeft en zeker haar buikdruk nog niet kan regulieren, als ze bijvoorbeeld geopereerd moet worden aan een nieuwe heup of knie. Na de operatie ontstaat er dan een periode van herstel waarbij pte moeite zal hebben met opstaan en gaan zitten. De kans dat dat gebeurt met veel buikpers is dan groot en dus ook de kans dat haar verzakking alleen maar zal toenemen.

 

Een ring is dus niet ouderwets maar vaak een uitstekend middel tegen je klachten of mogelijk zelfs preventief!

Marijke Slieker