Voor je lichaam is zwanger zijn een zware klus.
Er zijn grote veranderingen in de belasting van je rug, bekken en bekkenbodemspieren. Ook je hormonen spelen een belangrijke rol. Je steunweefsel wordt soepeler en daardoor moeten ook je bekkenbodemspieren harder werken. En dat juist in een periode dat ze vaak wat zwakker zijn.
Juist daarom moeten vrouwen al in de zwangerschap leren om verstandig met het bekken, de lage rug en de bekkenbodem te bewegen.
Veel vrouwen hebben last van bekkenbodemklachten in de zwangerschap. We vinden dat eigenlijk normaal en denken al snel dat dat wel weer over gaat na de bevalling. Dat is vaak ook zo, maar inmiddels is uit onderzoek wel bekend dat juist in de zwangerschap de eerste signalen voor klachten op latere leeftijd al herkenbaar zijn en dus aandacht dienen te krijgen.
Voorbeelden
Urineverlies in de zwangerschap is een signaal dat het urineverlies, ook na verdwijnen naar de bevalling, een eerste signaal is dat zij dit vermoedelijk ook graag krijgen als ze wat ouder wordt.
Verzakkingen komen heel vaak voor. 11-18% van de vrouwen zal in haar leven minimaal 1 keer aan een verzakking worden geopereerd. Maar in de zwangerschap is de risicogroep al herkenbaar. Vrouwen die een moeder hebben met verzakkingsproblemen, een balgevoel in de vagina in de zwangerschap en zwaar lichamelijk werk verrichten (en welke jonge mama doet dat niet) hebben 47% kans op het ontwikkelen van een verzakking op latere leeftijd! Als u zich dan ook realiseert dat vrouwen die eenmaal geopereerd zijn meer bekkenbodemklachten ontwikkelen dan vrouwen die nooit geopereerd zijn dan is het dus buitengewoon belangrijk dat juist u hier alert op bent.
Hoe kunt u dat doen?
Het ProFundum Instituut heeft voor u een afvinklijst gemaakt die u met de vrouwen zowel in de zwangerschap als in de nacontrole kunt bespreken.
Bij veel ‘ja’ antwoorden is het wellicht raadzaam om een bekkenfysiotherapeut kort te consulteren
De vragenlijst kunt u hier downloaden