Uiteraard kan onze werkwijze verschillen, omdat dit afhankelijk is van de klachten waar u mee komt, maar er zijn natuurlijk ook veel overeenkomsten.

We stellen u vragen over uw klachten, sinds wanneer u de klachten hebt, hoe ze zijn gekomen, hoeveel last u heeft etc. Ook vragen we naar de de verschillende organen in het kleine bekken zoals uw blaas, (bij de vrouw) de baarmoeder (bevallingen, menstruatie, menopauze), uw darm, seksualiteit etc. Zo krijgen we een goed beeld van wat er aan de hand kan zijn.

Wij kunnen u ook vragen om een plasdagboek, een ontlastingsdagboek of misschien wel een pijndagboek in te vullen. Daar wordt belangrijke informatie uitgehaald die nodig is om een goede diagnose te stellen.

Lichamelijk onderzoek
Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Hierbij kijken we naar uw lage rug, bekken, eventueel uw heupen en ademhaling. Indien noodzakelijk, maar altijd in overleg, vindt een inwendig onderzoek plaats om uw bekkenbodemspieren goed te onderzoeken. U kunt dan ook precies aangeven waar uw klachten zitten of waar het eventueel pijn doet. We kunnen op deze manier ook onderzoeken of bij de vrouw een verzakking van blaas/blaashals, baarmoeder of bijvoorbeeld de darm aanwezig is.

Soms gebruiken we hiervoor een kleine sonde (het lijkt op een grote tampon) waarmee de spanning in de bekkenbodem wordt gemeten. Op deze manier is beter te zien zijn of de bekkenbodem te gespannen of juist te zwak is en vooral ook op welk deel van de bekkenbodem. Dat is heel belangrijk te weten om zo een goede behandeling te kunnen geven. Dit doen wij met onze nieuwe MAPLe apparatuur. Informatie over deze therapie kunt u ook vinden op novuqare.nl
Schermafbeelding 2018-09-09 om 18.17.56

De apparatuur bestaat inmiddels een paar jaar en is momenteel het meest betrouwbare meetinstrument dat wij in ons vak kennen. De probe die hiervoor gebruikt wordt is patiëntgebonden.