U kunt zich direct aanmelden voor een afspraak met of zonder verwijzing van een arts. Vanwege extra informatie of in verband met urineverlies kan een verwijzing gevraagd worden.
Eerste afspraak
De eerste afspraak is normaal gesproken een uur. Hier wordt incidenteel van afgeweken bij spoed zoals ernstige bekkenklachten tijdens de zwangerschap en op dringend verzoek van de verloskundige.
Voorafgaand aan de afspraak ontvangt u een link naar de portal van ons patiëntendossier. Hier kunt u zelf al de nodige informatie noteren, en ook uw eventuele operaties en medicijngebruik. Dat scheelt veel tijd die we goed kunnen gebruiken.
We stellen u vragen over uw klachten, sinds wanneer u de klachten hebt, hoe ze zijn ontstaan, hoeveel last u heeft etc. Ook vragen we naar de de verschillende organen in het kleine bekken zoals uw blaas, (bij de vrouw) de baarmoeder (bevallingen, menstruatie, menopauze), uw darmen, seksualiteit etc. Zo krijgen we een goed beeld van wat er aan de hand kan zijn.
Wij kunnen u ook vragen om een plasdagboek, een ontlastingsdagboek, een vezeldagboek of misschien wel een pijndagboek in te vullen. Daar wordt belangrijke informatie uitgehaald die nodig is om een goede diagnose te stellen en een goede therapie te kiezen.
Lichamelijk onderzoek
Gebaseerd op uw klachten zal de therapeut u lichamelijk onderzoeken. Hierbij kijkt zij naar uw lage rug, bekken, eventueel uw heupen en ademhaling. Indien noodzakelijk, maar altijd in overleg, vindt een inwendig onderzoek plaats om uw bekkenbodemspieren goed te onderzoeken. U kunt zo precies aangeven waar uw klachten zitten of waar het eventueel pijn doet. We kunnen op deze manier ook onderzoeken of bij de vrouw een verzakking van blaas/blaashals, baarmoeder of bijvoorbeeld de darm aanwezig is.
Daarnaast kan besloten worden tot een inwendig meting met behulp van de MAPLe waarbij een probe wordt ingebracht en op een iPad u samen met de therapeut kunt zien wat de bekkenbodem doet.
Ook kan het zijn dat er nog een echo gemaakt moet worden. Indien uw eigen therapeut ook echografist is kan zij dit zelf doen, anders wordt u eenmalig ingepland voor dit onderzoek bij één van de echografisten.
De uitkomsten van de onderzoeken worden met u besproken, zo ook het behandelplan. Op deze manier weet u ook waar u aan toe bent. Omdat we in ons centrum met diverse specialisaties werken kunnen we de onderzoeken snel doen en kan uw behandeling kort daarna beginnen.
Behandeling
De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, evt. ondersteund met de echo of de MAPLe. Een combinatie met de Indiba
behoort ook tot de mogelijkheden.
Uiteraard wordt er van u zelf veel verwacht en zal het oefenen thuis goed opgepakt moeten worden. U krijgt hiervoor begeleiding van de therapeut.
Hoe vaak u verwacht wordt voor de therapie hangt af van de ernst van uw klacht, voor de keuze van de therapie en uw behoefte aan coaching etc. Dit wordt uiteraard allemaal met u besproken.