Mannen hebben net als vrouwen een bekkenbodem, maar natuurlijk ziet de bekkenbodem er bij mannen en vrouwen wat anders uit.
Vrouwen hebben nu eenmaal een opening extra waar vaak ook nog een kindje doorheen geperst moet worden.
Vaak betekent dat voor mannen de bekkenbodem dan ook steviger is en eerder de neiging heeft te sterk te zijn in plaats van te slap.
Het is dus belangrijk dat mannen weten waar de bekkenbodem zit en hoe ze deze kunnen aanspannen en ontspannen.

Pijn aan prostaat, anus of plasbuis

Als u pijn heeft in het gebied van de prostaat, anus of plasbuis en de uroloog heeft niets kunnen vinden, dan is de kans groot dat het iets te maken heeft met de bekkenbodemspieren die te strak staan. Toch kan het belangrijk dat eerst wordt onderzocht of er problemen zijn van de prostaat. Het is een diagnose die vaak lastig te stellen is en niet direct aan gedacht wordt. Bovendien wordt ten onrechte gedacht dat het ontspannen van deze spieren heel simpel is. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan!

Verlies van urine of ontlasting

Toch kunnen ook mannen een verzakking krijgen (denk aan beroepen waarbij veel getild moet worden) en kunnen ook mannen urineverlies krijgen of hun ontlasting verliezen. Urineverlies bij mannen komt vaak voor na een operatie aan de prostaat, hetzij omdat deze te groot was en de plasbuis dichtdrukte of dat er prostaatkanker werd gevonden. Urineverlies is te verhelpen als u goed leert hoe u de bekkenbodemspieren dient te gebruiken. Vrouwen leren dit doorgaans op jongere leeftijd vanwege een zwangerschap, mannen krijgen hier pas later mee te maken.

Seksuele problemen

Erectiestoornissen kunnen een probleem zijn en ook dan kan bekkenbodemtraining nogal eens helpen.
Lees meer over de seksuele problemen waar mannen mee te maken kunnen hebben en waarbij de bekkenbodem een rol speelt.
In het ProFundum bekkencentrum zijn twee seksuologen actief:
Marise van der Linden en Erik van Beek