Gebruik basis apparatuur

Hulpmiddelen bij onderzoek en behandeling…

Myofeedback is een ander woord voor ‘informatie uit de spieren’. Dit is een manier om inzicht te krijgen over het functioneren van een spier en in dit geval van de bekkenbodemspieren. Via een schermpje kunt u zelf ook zien hoe de spieren aanspannen, of en hoe lang u de spier kunt vasthouden, of u de spieren voldoende kunt ontspannen en of de spier tijdens bijvoorbeeld hoesten zijn werk doet. Voor veel mensen geeft dit duidelijkheid en voor natuurlijk is het ook voor de bekkenfysiotherapeut een belangrijk middel bij zowel het onderzoek als het opstellen van een behandelplan.

feedbacksignaal

Rectale ballontraining is ook een vorm van feedback die vooral gebruikt wordt bij klachten van ontlastingsincontinentie en obstipatie. Vooral als het gevoel in het rectum niet goed is kan dit helpen om te verbeteren. Uitgebreide informatie kunt u ook vinden op www.bekkenbodemonline.nl
rectaleballon

Elektrostimulatie is een andere mogelijkheid die de bekkenfysiotherapeut kan gebruik maken. Via kleine prikkeltjes kan dit helpen in het geval u uw spier niet kunt vinden of als de spier te zwak is om er goed mee te kunnen oefenen. Ook kan het gebruikt worden om uw blaas tot rust te brengen in het geval u heel vaak naar het toilet moet om te plassen.
feedbackapparaat

Probe gebruik
Voor zowel de vagina als de anus bestaan verschillende meetapparaatjes. Wij noemen dat probes. De bekkenfysiotherapeut bespreekt met u welke voor u het meest geschikt is. U ontvangt een aparte rekening voor deze probe die u gedurende de gehele behandelperiode steeds opnieuw kunt gebruiken. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt deze kosten.
Voor zover mogelijk werkt het ProFundum Instituut met nikkelvrije probes.