Het ProFundum Instituut werkt samen met gynaecologen en seksuologen die meer ervaring hebben met deze aandoening. in het Erasmus MC, het Albert Schweitzerziekenhuis en de Bergman Clinics in Amersfoort.

Allemaal termen voor dezelfde aandoening…..
Restless Genital Syndrome (ReGS), of
Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), of
Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD)

De Amerikaanse seksuologe Sandra Leiblum heeft in 2001 voor het eerst in de medische literatuur melding gemaakt van een aantal vrouwen dat, tegen hun zin in, opwindende gevoelens in hun geslachtsorgaan ervaart. Zij noemde deze aandoening het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS). Toen later bleek dat seksuele verlangens hierbij niet optreden, veranderde zij de naam in Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD).

In 2008, toonde de Nederlandse neuropsychiater Prof. Dr. Marcel D. Waldinger aan dat de niet-gewenste gevoelens aan de geslachtsorganen vaak gepaard gaan met een rusteloos gevoel van de benen (restless legs syndrome; RLS) en een frequent optredende drang om vaak te moeten plassen (overactive bladder syndrome; OAB).

Volgens Prof. Waldinger hoort PSAS of PGAD, rusteloze benen en een overactieve blaas thuis in een overkoepelend syndroom.

Om deze associatie met restless legs te benadrukken, heeft Prof. Waldinger de combinatie van deze klachten een nieuwe naam gegeven: “Restless Genital Syndrome” (ReGS). Professor Waldinger is helaas overleden.

Restless Genital Syndrome is een medische aandoening die tot nu toe vooral bij vrouwen is beschreven, maar ook bij mannen kan optreden.

Vrouwen met ReGS hebben prikkelende en vaak niet goed te omschrijven opwindende gevoelens van de clitoris, vagina, schaamlippen en het gebied rondom de vagina (zoals boven het schaambeen en de liezen) en soms de anus. Deze gevoelens zijn eerder beschreven onder de naam Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) en Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD).

De gevoelens bestaan uit tintelingen, jeuk-achtige of golfachtige sensaties, kleine schokjes of krampen in of rondom de clitoris en vagina. De vrouwen hebben het gevoel op het punt te staan een orgasme te krijgen, dat echter vaak niet komt. Dit gevoel is zo intens dat het een vrouw tot masturbatie of geslachtsgemeenschap  kan aanzetten. Maar het wrange is dat de vrouw op dat moment helemaal niet naar seks verlangt.

Masturbatie of geslachtsgemeenschap geeft echter geen verlichting, maar leidt meestal tot juist een verergering van de klachten.

De opwindende sensaties zijn vrijwel de gehele dag aanwezig, verergeren bij zitten en gaan vaak gepaard met rusteloze benen (restless legs syndrome; RLS) en frequent optredende drang om te moeten plassen (overactive bladder syndrome; OAB).

Restless genital syndrome maakt een vrouw vaak volledig radeloos. De meeste vrouwen durven over de aandoening uit schaamte niet te praten. Hierdoor verliezen zij vaak hun vrienden en kennissen die er vaak niets van snappen.
In ons Instituut begeleidt met name Esther van Wifferen deze patiënten.

www.restlessgenitalsyndrome.com

www.psas.nl