Een uroflowmetrie is een onderzoek dat de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine meet die iemand uit plast.

Veel plasproblemen hebben te maken met moeilijk kunnen plassen. Soms een dunnere straal, soms druppelend. Met behulp van de urolowmeter kan gekeken worden naar de manier van plassen, de hoeveelheid, de tijd en de kracht van het plassen. Het meet zo de snelheid en de kracht van de straal.

De meting vindt gewoon plaats in de toiletruimte, zonder dat iemand meekijkt. Iemand plast gewoon op het toilet in de meter.Deze gegevens worden tijdens het plassen doorgegeven aan de versleutelde speciale app op een iPhone van de bekkenfysiotherapeut. Met deze gegevens maakt de computer een uitdraai waarop een curve te zien is. Deze gegevens worden toegevoegd aan uw patiƫntendossier en kunnen indien nodig verstuurd worden naar uw arts. Om na het plassen te kijken of de blaas goed leeg is zou aanvullend een echografie van de blaas gemaakt kunnen worden.

Op het moment dat u naar de praktijk komt voor een flowmeting, komt u met een volle blaas. U plast op het toilet en de plas wordt opgevangen in een opvangsysteem. Dat is niet heel anders dan wanneer u gewoon op het toilet plast. Na de meting bespreekt de bekkenfysiotherapeut de gegevens met u.

Deze meetmethode is ook uitermate geschikt voor kinderen.