De kunst van het zitten….

Vandaag met studenten en patiënten samengewerkt om samen te zoeken naar redenen waarom stuitpijn niet altijd eenvoudig op te lossen lijkt.

Maar wellicht moet ik eerst even terug naar een andere ervaring van kort geleden. Laurien vertelde mij dat zij enige tijd geleden haar stuit gebroken heeft gehad. Er waren geen foto’s gemaakt maar ze was onderzocht. De huisarts had na het onderzoek verteld dat de stuit gebroken was. Bij het rectale onderzoek had hij gevoeld dat het stuitje helemaal los zat en bewoog ten opzichte van het heiligbeen. We horen dit wel vaker maar de stuit hoort te bewegen!

Een stuitje kan bij aanspannen van je bekkenbodemspieren wel 90 graden naar binnen bewegen. Verrassend misschien, mar heus waar. Verder kunnen stuitjes heel verschillende vormen hebben. En ook dat kan het weleens lastig maken om de goede positie van de stuit te bepalen.

Vandaag was er daarom een extra trainingsdag voor de bekkenfysiotherapeuten die al een tijdje werken met de techniek. Verder waren er ook patiënten uitgenodigd bij wie de effecten wat achter leken te blijven.

En dan blijkt na onderzoek…….. dat het logisch was dat mensen niet verder opschoten……..

Wat gebeurt er als je een zere stuit hebt om welke reden dan ook? We zoeken een houding waarin we juist niet op de stuit zitten:

  • hangen op 1 bil
  • scheef zitten op de bank
  • zitten op een stuitkussen
  • aanspannen van de bilspieren

 

Allemaal houdingen om de druk op de stuit te voorkomen. We zijn dan zeer inventief in. Maar voordat je het weet blijven je spieren vrijwel automatisch aan te spannen. Altijd bij zitten, steeds meer bij langer zitten, nog meer bij opstaan en dan ook bij staan, lopen kortom steeds meer en steeds langer.

Maar weet je…al die spieren die je steeds aanspant zitten voor een flink deel aan je stuitje vast. En als je je spieren blijft aanspannen dan blijf je dus ook trekken aan je stuit. En daar wordt het dan niet beter van, toch?

Zitten op twee billen is na en behandeling van belang, maar dat is niet genoeg.

Wat kun je dus het beste doen?

Ga eens zitten op je stoel. Ga gewoon rechtop zitten en ga eens voelen wat je spieren nu doen. Spanning? Probeer dan eens te ontspannen. Zijn je knieën los?

Probeer eens alles te ontspannen, echt alles loslaten.

En toch, dat geldt niet alleen voor mensen die pijn bij de stuit hebben door een val of bevalling. Het geldt eigenlijk voor iedereen die pijn in dat gebied heeft. Dus ook na een operatie aan de prostaat of een operatie voor een verzakking of urineverlies.

Bij eigenlijk al die ingrepen is er de eerste periode wat meer gevoeligheid en toch is het dan juist zo belangrijk om, met beleid, maar bewust op twee billen te zitten en echt ‘in te dalen’.

Juist door los te laten kan het bloed goed doorstromen, want zeg nu zelf. Als je eens een flinke vuist maakt dan wordt je hand toch ook een beetje wit, zonder bloed. Dat houd je niet vol. Bij je handen kun je dat zien en voelen, maar aan de onderkant hebben we het vaak niet in de gaten.

Lukt je dat?

Marijke Slieker