Na een turbulente week waar familie, strand zon en zee een grote rol speelden ben ik nu op weg naar het congres van het ICS in Tokyo. Een van de twee grote internationale wetenschappelijke congressen waar ik al vele jaren bij betrokken ben. Nieuwe onderzoeksresultaten worden gepresenteerd en ook een aantal Nederlandse bekkenfysiotherapeuten zullen daar presentaties geven over hun onderzoek.
Wat een belangrijk ander item is is preventie. Zorgverzekeraars hebben mondjesmaat geld over hebben voor preventieve zorg. Met name de zwangerschapsbegeleiding is voor sommige verzekeraars wel een item dat men wil vergoeden. Gelukkig maar.
Preventie betekent voorkomen van klachten. Voorkomen dat het vaak zal voorkomen. En als we dingen willen voorkomen, moeten we dus al beginnen bij de situatie dat we gezond zijn en geen klachten hebben. En ja, dan wordt het lastig. Als je nergens last van hebt, waarom zou je je dan druk maken over iets wat je helemaal niet bedenkt ooit te zullen krijgen. Ver van mijn bed show zullen we maar zeggen.
Weet je wat zo bijzonder is? In tijdschriften, kranten, bij huisartsen in de praktijk, reclamespotjes…….. we krijgen veel voorlichting over minder eten, cholesterol, diabetes, hart- en vaatziekten, valpreventie, hoge bloeddruk, osteoporose……..ooit urineverlies, een verzakking of bekkenbodempijnklachten tegengekomen? Ja, hooguit in de reclame, om ons duidelijk te maken dat we incontinentieverband kunnen kopen om het urineverlies op te vangen. Dat is geen therapie, maar een hulpmiddel om met onze klachten om te gaan. De laatste reclame van TENA is mij dan ook een doorn in het oog: oepsmomentjes…… niks over oplossingen, maar uitsluitend over opvangmateriaal. Dat is dus geen preventie!
Een grote misser want waarom kunnen we niet praten over preventie van bekkenbodemproblemen? Waarom beginnen we er pas over te praten als er zo veel klachten zijn? Of zoals vele nieuwe patiënten in de praktijk zeiden: ik dacht, zo kan het niet langer en ik hoorde van de buurvrouw (jaaaaaa, een ambassadeur!!!) dat je er best iets aan kan doen…..
Zo zie ja maar, je bent als ambassadeurs dus super belangrijk!
En dan komt de volgende stap. Naar wie moet je gaan als je besloten hebt dat je iets met je klachten wilt doen?
Het ProFundum Instituut timmert hard aan de weg om de verschillende keuzes zo goed moeilijk in beeld te brengen. Juist omdat er grote misvattingen zijn in de hoofden van mensen. Je zult dat de komende tijd wel gaan zien. Want was is er aan de hand?
Afgelopen week ontving ik een mail van mijn beroepsvereniging het KNGF. Iemand had mij genomineerd voor de dag van de fysiotherapie waarin een fysiotherapeut in de schijnwerpers komt te staan: Fysiotherapeut in beeld, of de fysiotherapeut van het jaar. Geef het maar een naam. Natuurlijk verrast maar vooral vereerd. En weet je waarom? Omdat ook dit weer helpt om mensen aan het denken te zetten: patiënten EN zorgverleners. Er moeten nog zoveel stappen gezet worden om de bekkenbodem ook echt tussen de oren te krijgen en te weten dat in heel veel gevallen wel degelijk iets te doen is aan de bekkenbodemproblemen en je klachten er niet gewoon bij horen. Daarom opnieuw de vraag: word jij ook mijn ambassadeur? Wil jij stemmen via onderstaande link? Want willen de bekkenbodem bij 19.000 fysiotherapeuten in beeld krijgen is dit de beste kans die we ooit hebben gehad!!!!
Dit is de link http://www.dvdf.nl/fysio-in-beeld/
Hier kun je wat meer informatie vinden over deze verkiezing en hier kun je ook op mij stemmen. Zonder jouw hulp gaat dat niet en dus: stem jij ook? Word jij ook mijn ambassadeur? Onze bekkenbodem ambassadeur?
En ben je zelf op zoek naar hulp…..
Eigenlijk is het niet zo moeilijk als je bedekt wat er allemaal inmiddels beschikbaar is. Dicht bij huis, om de hoek bij wijze van spreken. Zal ik de verschillende mogelijkheden nog eens op een rijtje zetten?
Stap 1: internet, ga eens zoeken op internet. Op deze site vind je onder de links vele sites die je kunnen informeren over je klachten en waar je hulp kunt zoeken
Stap 2: de stichting bekkenbodem patiënten. (bekkenbodem.net). Zij hebben een hulplijn die je kunt bellen met je vragen en zorgen. Daar zitten mensen aan de telefoon die ‘ervaringsdeskundige’ zijn.
Stap 3: downloaden van de app bekkenbodem en zelf aan de slag met oefeningen. Let op, probeer wel eerst te achterhalen of je bekkenbodem te strak of te zwak is. En als je geen telefoon hebt met een app, dan hebben we een cd waar de oefeningen op staan. (info@profunduminstituut.nl)
Stap 4: maak een afspraak met een bekkenfysiotherapeut en bespreek met de therapeut je problematiek (te vinden bij https://www.defysiotherapeut.com/de-fysiotherapeut/bekkenfysiotherapeut/).
Stap 5: maak een afspraak met je huisarts en bespreek met hem/haar je klachten. Overleg ook of je eerst de bekkenfysiotherapeut kunt bezoeken. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat bij urineverlies, ontlastingsverlies en verzakkingsklachten bekkenfysiotherapie de eerste optie is van alle mogelijke behandelopties. En dat is niet voor niets,
En als ambassadeur kun je deze informatie dus prima geven aan iedereen die het horen wil of waarvan je weet dat iemand met klachten loopt.
Maar, we hadden het over preventie!
Tja er zijn verschillende vormen van preventie. Vroeger hadden we het over primaire en secundaire preventie. Primair betekent zorgen dat je geen klachten krijgt en secundair en zo je wilt tertiair is meer bedoeld om de klachten niet te verergeren, maar te verminderen of zelfs alleen maar te stabiliseren.
Tegenwoordig zijn daar nieuwe termen voor gevonden:
Universele preventie: daarmee worden bijvoorbeeld de spotjes gedoeld van postbus 51
Selectieve preventie: hiermee bedoelen we de mensen waarvan we weten dat ze meer risico lopen terwijl er nu nog helemaal geen klachten zijn. Je kunt hierbij denken aan de vrouwen wiens moeder verzakkingsklachten heeft (gehad), die zwaar werk verrichten of al eens geopereerd zijn aan urineverlies of een verzakking of de vrouwen die in hun zwangerschap een balletje voelden. Bij die groep is het belangrijk dat je je bekkenbodem in een zo goed mogelijke conditie houdt.
Geïndiceerde preventie: dit is voor iedereen die een hoog risico hebben en die ook al klachten hebben
Zorg gerelateerde preventie: hier gaat het over hen die chronisch al klachten hebben of een beperking.
Misschien wat ingewikkeld, maar als je er over gaat lezen is de kans groot dat je deze termen tegen komt.
Het is een ingewikkelde uitleg voor iets heel simpels: voorkomen is beter dan genezen. En, blijf niet lang met je klachten lopen, maar ga er mee aan de slag!
En wat kun je als ambassadeur nu het beste doen? Gewoon er over praten en misschien na een paar weken nog eens vragen of ze in actie zijn gekomen.
Vertel me als je ergens tegenaan loopt. Samen komen we er zeker uit! Maar voor nu……..stemmen!!!!
Dank je wel! Je helpt hier weer heel veel anderen mee!
Marijke Slieker