Over kegels en ballen

Soms moet ik lang nadenken over een onderwerp. Zeker als je in de afronding van een boek zit (het gaat heus gebeuren) is de tijd om na te denken over een onderwerp voor de wekelijkse blog een ander punt. Maar iedere week opnieuw is er iets, gebeurt er iets, hoor ik iets zodat er toch weer een onderwerp voor de blog beschikbaar komt.

Want wat gebeurde er vandaag? Op weg naar de vergadering in Amsterdam werd ik gebeld door iemand die de App volop gebruikt en die zorgen had nadat ze wat ongelukkig terecht gekomen was.

De belangrijkste vraag kwam aan het einde: ik heb van die balletjes gekocht om te oefenen, maar hoe weet ik nu of dat goed is? Laten we eerst eens kijken naar de balletjes…..

Er bestaan verschillende vormen van balletjes en kegeltjes die vaginaal ingebracht kunnen worden om het oefenen van de bekkenbodem te bevorderen. Er zijn heel veel soorten:

* kegeltjes waarin je een klein gewichtje kunt stoppen en dan in de vagina. Een soort tampon maar dan van kunststof. De gewichten variëren van 5-20-30 gram.
* kegels die een vast gewicht hebben en die zijn vaak nog wat zwaarder, zelfs tot 50 tot 100 gram.
* De olympische kegel! Zo noem ik hem maar. Ooit een keer gekregen op een congres maar dat is pas gewicht heffen! Deze weegt minstens 400 gram!!!!!
* Balletjes. Soms een enkel balletje waar ook weer gewichtjes in kunnen, maar soms ook balletjes met een klein touwtje ertussen. De laatste worden ook wel orgasme ballen genoemd. Het verhaal gaat dan dat je 1 balletje in de vagina hebt terwijl de andere er uit hangt. Bij aanspannen zou dan een prikkel ontstaan op je clitoris.

Dit fenomeen heeft een lange geschiedenis. Vroeger kregen bijvoorbeeld Chinese vrouwen van hun partner een ivoren of marmeren ei na de bevalling die dan in de vagina werd gebracht om daarmee de bekkenbodem weer op een beter spanning te krijgen.

In de wetenschap zijn er studies gedaan naar de vaginale kegels en de resultaten zijn erg wisselend. Dat heeft ook wel een paar redenen, waardoor ook snel duidelijk zal worden dat oefenkegeltjes niet voor iedere vrouw geschikt zijn.  Hoe kun je dat nu zelf testen als je ze wilt gebruiken en ook nog het gevoel wilt hebben dat het nuttig is om te doen?

Waar moet je op letten?

Als je een kegel hebt ingebracht moet je bij staan het gevoel krijgen dat je bekkenbodem moet werken om er voor te zorgen dat het balletje of kegeltje binnen blijft. Als je dan je spieren aanspant moet het dus ook resulteren in een balletje dat op zijn plek blijft.

Als je ondanks veel aanspannen het balletje/kegeltje verliest kan het zijn at je bekkenbodem nog niet sterk genoeg is, maar vaker komt het omdat de sluitfunctie van de bekkenbodem niet voldoende is. Je kunt dan aanspannen wat je wilt maar er blijft te veel ruimte waardoor de kegel er gewoon weer uitvalt.

Als je de kegel inbrengt en je hoeft helemaal niets te doen is het natuurlijk ook niet effectief. We zien dat vaak als de kam van de voorste rand van het bekken bij staan nogal horizontaal staat (dat is bij de een wat explicieter dan bij de ander). De kegel ligt dan lekker relaxed op je bot en wacht gewoon totdat jij het er weer uit haalt. En inderdaad, dan gaat het niet werken.

Kegels en balletjes worden in Nederland niet veel gebruikt maar er zijn landen om ons heen waar ze populairder zijn. Vaak misschien omdat er minder therapeuten voor handen zijn of omdat een industrie er enthousiast over adverteert als zijn DE oplossing voor al je incontinentieproblemen.

Maar zoals je nu begrijpt is er bij aanschaf geen garantie dat zoiets werkt en het is de vraag. Even uitproberen zou mooi zijn………. maar dat zal de industrie je denk ik niet toestaan.

Wie heeft ervaring met balletjes en kegels?

Marijke Slieker

 

 

 

2 gedachten over “Over kegels en ballen

  1. Aurora van den Berg

    Geen ervaring met kegeltjes en balletjes, maar wel met de Epi-no. Als zwangerschapsyoga docente verkoop ik deze geboortetrainer ter voorbereiding op de uitdrijving tijdens de bevalling, ter voorkoming van inscheuren of knip (episiotomy-no). Om de bekkenbodem langzaam op te rekken en de spieren te trainen. Na de bevalling kan hij ook weer worden gebruikt met het oog op een sneller herstel van de spieren. Hij wordt ook gebruikt bij bekkenbodemklachten. Ben jij ook bekend met deze trainers?
    Ik ben benieuwd, ik hoor vrijwel alleen positieve verhalen van verloskundigen en de gebruikers zelf, maar fysiotherapeuten schijnen er niet zo’n voorstander van te zijn.
    Ik hoor graag je reactie!

    • ProFu Bericht auteur

      Ik ben wel bekend met de Epi-No maar gebruik hem eigenlijk niet. We werken juist meer met actieve oefentherapie, maar het gebruik hiervan is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn de nodige studies die de effectiviteit aantonen, alhoewel een recente studie die in Washington gepresenteerd is geen enkele meerwaarde heeft aangetoond. Ik zal mij er een keer in moeten verdiepen om hier echt een uitspraak over te kunnen doen.
      Marijke Slieker

Reacties zijn gesloten.