Morgen bestaat de bekkenbodem app precies twee jaar. En op het moment van schrijven blijken er 12.360 mensen te zijn die de app gedownload hebben. Nu kun je denken dat het vooral de bekkenfysiotherapeuten zijn die de app gedownload hebben, maar niets is minder waar. Met ongeveer 500 bekkenfysiotherapeuten betekent het dat veel meer mensen de weg naar de app gevonden hebben en daar zijn we blij mee.
Laura komt de spreekkamer binnen. Laura is een jonge vrouw van rond de 30 jaar en heeft klachten van pijn. Pijn rond de heupen, pijn in de buik, urineverlies en obstipatie. Een klein jaar geleden is zij bevallen. Bij navraag blijken de klachten van obstipatie er al te zijn vanaf haar vroege puberteit. Ze schat een jaar of 13 toen ze voor het eerst met buikpijn bij de maag-darm-leverarts zat. Er is nooit iets gevonden……. De laatste vier jaar voordat ze zwanger werd waren er veel pijnklachten, vooral bij het vrijen. In de zwangerschap ging het allemaal goed. Ze zat lekker in haar vel, was blij en ontspannen en genoot van de zwangerschap. De laatste maanden was er wel bekkenpijn en pijn rond de heupen maar ze heeft een staand beroep en vond het niet meer dan logisch dat ze pijnklachten kreeg met haar dikke buik.
Na de bevalling bleven de klachten hangen. De pijn bij het vrijen kwam weer terug en nu weet ze het niet meer. Wat is er toch aan de hand?
We gaan in gesprek en ik probeer een lijn in de tijd uit te vragen. Zijn er bijzondere dingen gebeurd toen je jong was? Wat gebeurde er zo’n 5 jaar geleden toen de pijn bij het vrijen begon?
En dan komt het verhaal:
Ze is slachtoffer geweest van seksueel misdrijf door een pedofiel. Ze dacht dat het normaal was tot het woord pedofilie op televisie ter sprake kwam en ze haar moeder vroeg wat het was. Na twee jaar is dat gestopt, maar wel gemeld en het hele apparaat aan jeugdzorg kwam op gang. Psychische begeleiding en traumaverwerking. En na korte tijd ontstond de buikpijn. Obstipatie waar nooit een echte oorzaak voor werd gevonden…..
Vijf jaar geleden leert ze haar partner kennen en ze is erg gelukkig met hem. Het proces van traumaverwerking is dan nog in beweging. Zodra vrijen in beeld komt is er wel een grote teleurstelling. Het doet pijn en dat had ze helemaal niet verwacht. Nee, niet nog meer buikpijn, maar gewoon pijn bij het vrijen. Bij het binnenkomen en ook bij het doorstoten. Hoe kan dat nou?
Dan wordt ze zwanger. Ze kunnen hun geluk niet op en het mooie is dat na verloop van tijd het vrijen geen pijn meer doet. Wel neemt de pijn in de heupen en het bekken toe en het werken val haar in de laatste periode van haar verlof zwaar. Toch is in het midden van de zwangerschap besloten om de traumaverwerking te stoppen. Het gaat zo goed met Laura dat ze dat ok amen een goed idee vinden.
Na de bevalling blijven de heupklachten en komt de buikpijn en de pijn bij het vrijen weer terug. En nu, nu weet ze het echt niet meer. De huisarts weet het ook niet en het leek verstandig om haar nu naar een bekkenbodemcentrum te sturen om eens te kijken of daar iemand iets voor Laura kon betekenen.
En al heel snel gedurende het gesprek komen de emoties los als ik alles op een rijtje zet.
– Trauma’s zoals Laura achter de rug heeft zorgen ook voor een overactieve bekkenbodem die de buikpijn en de obstipatie verklaren.
– Nadat ze haar partner leert kennen en het vrijen begint gaat het opvallen omdat er pijn is die met een overactieve bekkenbodem te maken heeft.
– In de zwangerschap verweekt alles onder invloed van de hormonen en verweken ook de bekkenbodemspieren mee, waardoor het vrijen weer goed loopt.
– De pijn in bekken en heupen ontstaat wellicht door een disbalans van een overactieve bekkenbodem en slechter ontwikkelde rug en buikspieren.
Met het team en met Laura wordt een plan gemaakt. Laura gaat naar de bekkenfysiotherapeut en zal op termijn ook weer in gesprek gaan met een psycholoog. Daar ligt het antwoord om te komen tot een betere kwaliteit van leven. Laura loopt opgelucht het ziekenhuis uit en is zeer gemotiveerd om de draad op te pakken.
Marijke Slieker
Beste medewerkers aan de bekkenbodemblog. Beste Marijke.
Van harte gefeliciteerd met jullie twee-jarig bestaan. Ik lees de blog met heel veel plezier en vertel mensen graag over de app. Het zie het als een waardevolle ondersteuning van mijn werk als bekkenfysio. De blog draagt bij aan de aandacht voor de bekkenbodem, is mijn ervaring en mensen stellen de verhalen uit het dagelijks leven enorm op prijs. Ze kunnen zich, jammer genoeg, nog zo alleen voelen met hun klachten. Hopelijk gaan jullie nog heel lang zo door. Nogmaals mijn felicitatie en dank en groeten uit Wijchen
Beste Marieke
Dank je wel. We hopen dat het boek Verborgen Vrouwenleed ook nog een bijdrage kan leveren aan de missie van de bekkenfysiotherapeuten. Naar verwachting verschijnt het medio november. We zullen er melding van maken op deze blog als het zover is!
Marijke Slieker