Het is een roerige tijd in bekkenbodemland en vooral in positieve zin!
Komende week is het World Continence Week waarin wereld wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor bekkenbodemproblemen. En dat hebben we in Nederland opgepakt als nooit te voren.
Een belangrijke stap is gezet met de nieuwe bekkenbodem app. De iPhone gebruikers kunnen hem al zien. Het is een update! De Android gebruikers duurt iets langer maar meer dan een paar dagen zal het niet duren.
Wat is er nu zo veranderd aan de vertrouwde app? Wel, natuurlijk het uiterlijk. Je kunt bovendien een geregistreerd bekkenfysiotherapeut vinden via de app. Em behalve de ‘luisteroefeningen’ kan de bekkenfysiotherapeut voor jou een oefenprogramma samenstellen, passend bij jouw situatie. Alles wat je dan oefent kun je opslaan zodat je samen kunt kijken hoe het gaat of dat er iets veranderd moet worden aan de oefeningen.
En…….. de oefeningen die je een keer gedownload hebt kun je in het buitenland ook gebruiken zonder internet aansluiting. Een belangrijke wens van vele gebruikers. Wel het geluid aanzetten op je telefoon!
Omdat we dit al enige tijd hebben voorbereid konden we vele collega bekkenfysiotherapeuten vragen om lokaal wat te organiseren om mensen kennis te laten maken, vragen te stellen etc. Zo is er een lezing in Sliedrecht en een symposium in Friesland, maar op vele plaatsen is er ook een open huis, een gratis spreekuur etc. Op de website van de patiëntenvereniging (bekkenbodem.net) staan alle activiteiten vermeld. Ook in grotere en kleinere kranten verschijnt informatie om de aandacht te vestigen op dit wereldwijde probleem. Inderdaad je bent niet de enige met urineverlies of ontlastingsverlies, een verzakkingsklacht of pijn bij het vrijen.
Wat is er nog meer aan de hand? Wel afgelopen weken heb ik les mogen geven aan fysiotherapeuten die werken met de ouderen. Deze collegae zijn nooit opgeleid in bekkenbodemproblematiek. Noch in het signaleren noch in het begeleiden. Vele eye-openers volgden en gisteren was de laatste dag. En ik zat tegenover een groep enthousiaste fysiotherapeuten die plannen hadden gemaakt hoe ze de opgedane kennis het beste konden implementeren. Ze inspireerden elkaar en ook mij. Want ik word hier blij van: zo hebben deze lesdagen een groot effect op veel meer mensen dan de groep die ik mocht begeleiden.
Hoe is het jouw bekkenbodem? Praat jij er wel eens met een ander over? Is dit niet een mooie reden om het eens aan vrienden of vriendinnen te vertellen? Of je kinderen? Yes, ik weet dat het vaak niet makkelijk is maar in je eentje rond tobben is ook niet fijn. En door er over te praten help je niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen. Laten we deze week gebruiken om allemaal een paar mensen in beweging te krijgen. De drempel te verlagen en mensen uit hun isolement halen.
Marijke Slieker