Ja het klopt, de blog is even uit de lucht geweest, maar er waren storingen op het internet, waardoor onze mailfunctie niet optimaal was. Toch is het een mooi moment geweest om de blog te verhuizen naar een andere dag. Vanaf nu zal de blog op de woensdag worden gelanceerd.
Wat mij opvalt als ik op het bekkenbodemcentrum werk van het Erasmus MC is dat er veel patiënten komen met buikpijn en stoelgang klachten. Dat is op zich natuurlijk niet bijzonder, maar als ik bij de patiënten doorvraag of er al eens een ontlastingsdagboek is ingevuld is het antwoord steevast nee.
Op de volgende vraag: eet u vezelrijk wordt meestal geantwoord: ja hoor. En vervolgens wordt er een opsomming gegeven met wat men eet.
‘Uh, in de ochtend een bruine boterham, kopje thee en een sinaasappel of sap, tussen de middag twee of drie boterhammen en wat fruit of rauwkost en gezond avondeten, ja hoor ik eet gezond.’
Bij navraag is er meestal geen vezellijst ingevuld. Gewoon maar eens tellen hoeveel vezels je nu eigenlijk per dag binnenkrijgt……..
Als je eenmaal in een academisch ziekenhuis bent is de meest logische gedachte dat in de eerste lijn (huisarts, bekkenfysiotherapeut) en in de tweede lijn (regionale ziekenhuis bekkenbodemcentrum) dit allemaal al gedaan is, maar niets is minder waar.
Waarom vinden we dat zo belangrijk? Eigenlijk is het heel simpel. Meten is weten. Dus als je last hebt van obstipatie is het handig om eerst eens een weekje vezels te tellen. Heel veel mensen komen dan tot de ontdekking dat ze niet boven de 12-15 gram uitkomen. Vaak hebben ze dan al wel ‘zakjes’ gekregen om te poepen, maar vaak dus al zonder dat er eerst eens geteld is. Want zeg nu zelf, als je 30-40 gram per dag moet hebben kom je niet zo ver met 12-15 gram.
Er is ook nog een ander verschijnsel waar ik regelmatig patiënten mee zie. Laatste zag ik een patiënt die aangaf dat ze een zeer onregelmatige stoelgang had, het ene moment zacht en het andere moment hard. ‘Zo raar. Geen pijn op te trekken’. Na een week kwam ze terug met haar vezellijst….. maandag 12 gram, dinsdag 40 gram, woensdag 15 gram, donderdag 35 gram, vrijdag 9 gram………
De vezellijst hielp haar om inzicht te krijgen in haar eetgedrag.
Ik had haar ook gevraagd om tegelijkertijd een ontlastingsdagboek in te vullen en bij het invullen gebruikte ze de Bristol Stool Scale zoals deze hieronder staat afgebeeld. Omdat ze beiden had ingevuld konden we ze mooi naast elkaar leggen en werd direct duidelijk waarom ze de ene keer verstopt raakte en de andere keer normale zachte (Bristol Stool 4) had.
En zo kon ze met een eenvoudig advies haar stoelgang reguleren en had ze na een maand eigenlijk geen klachten meer over haar stoelgang.
Of je genoeg vezels eet is dus niet afhankelijk van het feit dat je gezond eet. Je moet TELLEN!
Een formulier om vezels te tellen vind je op de site van profunduminstituut.nl/formulieren evenals het ontlastingsdagboek.
Als je je lijsten eens wilt laten beoordelen kun je de ingevulde lijst scannen en mailen naar info@profunduminstituut.nl
Je krijgt dan een analyse en indien nodig en gewenst een advies.
In de week van 23-26 juni is er weer de internationale continentie week. Ik kom daar volgende week op terug met een speciale blog.
Marijke Slieker
Hallo Marijke
Dat plaatje van de verschillende ‘omvang’ van ontlasting maakte me aan het lachen. In de bekkentherapie volgens jouw lijn kreeg ik het mee als leidraad /feedback voor hoe ontspannen mijn bekkenbodem is. Na een paar maanden elke dag oefenen en inderdaad!!! letten op veel vezels is het zo’n ‘ronde hoop’ elke ochtend op bijna vaste tijden zoals indertiijd bij Edwin Rutte te zien was als ‘broodje’ poep, de vernieuwende show voor kinderen en inderijd veel Oh foei! oproepend. En nu dus als ‘feedback’ voor goed bekkengedrag! Kan verkeren!
Dank maar weer voor al je inspirerende en steunde blogs! Greetje
Het klopt dat vezelgehalte belangrijk is, en als bb ontspannen is, kun je beter ontlasten. Ik tel ook heel vaak de vezels, overigens in het geheim, want mensen in mijn directe omgeving kijken me toch vreemd aan. Deze hebben niet in de gaten hoe belangrijk vezels, ook in relatie tot bb problematiek. Dus ja, ik doe er ook aan mee. Ik kan me voorstellen dat als bb normaal functioneert je er ook minder mee bezig bent, maar vezels zijn goed, met of zonder klachten.
Mooi artikel!