De overactieve bekkenbodem
Gezien alle reacties die op de blog en via de gewone mail binnenkomen blijkt dit in de top 3 te staan van de meeste vragen en opmerkingen van herkenning.
Ik heb in de eerdere blogs gesproken over de functie van de bekkenbodemspieren en wat er gebeurt als de bekkenbodem niet goed werkt……. Afgelopen week zijn we op zoek gegaan naar de bekkenbodem en ik hoop dat je ze hebt kunnen vinden. Ook mede dankzij zinvolle aanvullingen van collegae therapeuten.
Overactief. Dat betekent dus dat de bekkenbodem te strak staat, niet goed kan ontspannen terwijl dat wel belangrijk is.
Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot een veelheid aan klachten. Soms herken je een enkele klacht uit het rijtje, soms zie je dat er wel heel veel punten van herkenning zijn.
Voorbeelden van klachten die ontstaan bij een overactieve bekkenbodem:
- pijn in de onderbuik, lage rug en rond de geslachtsorganen
- pijn hogerop in de buik of rug
- moeite met een rustige en diepe ademhaling
- steeds terugkerende urineweginfecties
- vaginistische klachten bij vrouwen
- onvermogen om tot een orgasme te komen
- erectiestoornissen
- pijn bij het vrijen (en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen)
- obstipatie
- moeite hebben om bij ontlasten alles eruit te krijgen
- ontstaan van scheurtjes in de anus waardoor het ontlasten extreem pijnlijk is
- ontstaan van aambeien
Een overactieve bekkenbodem kan verschrikkelijk vervelend zijn en vaak heb je niet in de gaten dat het de bekkenbodem is die je zo veel ellende bezorgt. Als een spier te lang te hard aangespannen staat zonder dat er ontspanning is kan er verzuring optreden. Je kent die opmerking vast wel bij de commentaren op de tv bij wielrennen of schaatsen. De sporters hebben last van zure benen en kunnen bijna niet meer vooruit. Zo pijnlijk is het dan. Datzelfde geldt ook voor bekkenbodemspieren. Maar zoals je bij sporten begrijpt dat bij veel inspanning er verzuring ontstaat zo lastig is het om door te hebben dat je bekkenbodem aan het verzuren is.
Bekkenbodemspieren zitten behalve in het bekken zelf, ook vast aan je stuitje. Een bekkenbodem die steeds aangespannen staat trekt dus ook de hele dag aan je stuitje. Hierdoor kan er nog meer pijn ontstaan en kan deze zich ook uitbreiden naar je lage rug.
Bekkenbodemspieren worden, net als andere spieren, erg moe van het steeds maar aangespannen zijn. Daardoor kunnen ze niet meer adequaat reageren. Wanneer u moet plassen, of wanneer u wilt ontlasten. Je gaat dan hard persen om het eruit te willen krijgen. En dat is weer niet goed voor alle organen in je onderbuik. Veel, vaak en hard persen kunnen op den duur voor een verzakking zorgen, en dat willen we immers niet.
Ook bij het vrijen is het lastig als de spieren te strak staan. Bij vrouwen is het dan vrijwel niet mogelijk om zonder pijn te vrijen, maar ook de reflexen die zorgen voor een orgasme bij man en vrouw gaan minder goed werken.
Een overactieve bekkenbodem is voor een bekkenfysiotherapeut zeer herkenbaar, maar voor veel andere zorgverleners niet direct het eerste waar aan gedacht wordt.
De belangrijkste vraag die ik deze week steeds maar weer kreeg is hoe het toch komt dat je een overactieve bekkenbodem krijgt.
Zonder veel te weten over een individuele persoon zijn er veel mogelijke redenen die hier de oorzaak van kunnen zijn. Ik ga er een paar noemen:
- lage rugklachten
- bekkenpijn die in de zwangerschap sterk aanwezig was
- knijpgedrag al van kinds af aan als gewoonte te hebben opgebouwd
- stress op het werk of privé
- veel zorgen
- niet veilig opgegroeid zijn
- veel gepest zijn
- een moeizame bevalling hebben meegemaakt
- meemaken van ‘life events’, een overlijden van een dierbare, een ziek kind, betrokken zijn geweest bij grote trauma’s
- seksuele traumata, aanranding, incest of verkrachting
- enz. enz. enz.
Er zijn vele manieren om tot een goede ontspanning te komen. Op de site bekkenbodemonline.nl en op de App. staan er een aantal geschreven en/of ingesproken.
Een paar signalen van de overactieve bekkenbodem:
- als je wilt gaan plassen, aandrang hebt, en op de toilet zit moet je eerst even inwiebelen, even wachten, voordat je plas komt (je bekkenbodem moet eerst gaan ontspannen en doet dat niet zo snel)
- je plasstraal is niet krachtig, maar soms druppelend, komt het horten en stoten...
Als het niet lukt om je bekkenbodem te ontspannen, schroom dan niet naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Zij zijn getraind om je hierin te begeleiden.
Ook als je weer vragen hebt dan hoor ik het graag, hetzij op de blog, hetzij op de gewone mail. Stuur je de blog weer door naar je eigen netwerk?
Marijke Slieker
Hallo Marijke,
Ik merk ook dat door de verhoogde spierspanning in de bekkenbodem ik heels erg snel klaarkom als vrouw. Hoe kan dit?
hey is niet fijn want op het moment dat ik klaarkom kan ik niet verder vrijen. Ik word droog en mijn partner moet dan stoppen omdat het gaat irriteren. Ik kim echt in 1 minuut klaar en ik heb geprobeerd het te rekken maar dat lukt niet. Al bij het naar binnen gaan van de penis kom ik snel klaar.graag uw mening,uitleg en advies.
Jessica
Beste Jessica
Als we praten over te vroeg klaarkomen denken we direct aan mannen en niet zozeer aan vrouwen. Toch is er niet lang geleden een onderzoek gepresenteerd vanuit Portugal (Carvalho) waar vrouwen tussen de 18 en 45 jaar via een vragenlijst zijn gevraagd naar te vroeg klaarkomen. 510 vrouwen deden aan dit onderzoek mee en 40% bleek weleens te vroeg klaar te komen, bij 14% gebeurde dit regelmatig en 3,3 % gaf aan dat hierdoor het seksleven niet meer acceptabel was en sprak van disfunctioneren. Dit veroorzaakt bij vrouwen net zoveel stress als dat het mannen overkomt. Er is tot op heden weinig medische aandacht voor dit onderwerp en het is te hopen dat het door dit soort publicaties verbetert.
Het niet kunnen krijgen van een orgasme blijkt wereldwijd nog steeds het grootste probleem te zijn op dit gebied, maar daar heb jij nu helemaal niets aan.
De oorzaak van het te vroege klaarkomen is hiermee nog niet aangetoond, maar een bekkenbodem die te strak staat zal zeker een rol kunnen spelen. Uiteindelijk ontstaat er een soort vicieuze cirkel die moeilijk lijkt te doorbreken omdat je al met spanning begint aan het vrijen. Belangrijke symptomen van een overactieve bekkenbodem zijn bijvoorbeeld tijdens het plassen te merken
– als je wilt gaan plassen en je plas komt niet direct en je moet eerst even ‘inwiebelen’
– een zwakke, soms stagnerende straal tijdens het plassen
Als je dit bekend voorkomt denk ik dat je er goed aan doet om een bekkenfysiotherapeut te zoeken in je buurt. Als je eentje zoekt in je buurt en niet kunt vinden mail mij dan even via info@profunduminstituut.nl Ik zal dan samen met jou en je adresgegevens even kijken wie er in de buurt zit. Ook een consult aan een seksuoloog zou een goede stap kunnen zijn. Beiden kunnen met jou in gesprek om samen te zoeken naar mogelijke oorzaken. Als je hier dieper op in wilt gaan lijkt het mij verstandiger dat we dit via bovenstaande mail doen. Er kunnen zoveel verschillende factoren zijn die hier een rol in spelen.
Wat je in deze periode nog wel kunt doen is veel glijmiddel gebruiken zodat ook je partner kan klaarkomen en het jou niet irriteert, maar mogelijk heb je dit al wel gebprobeerd. Maar leren goed je bekkenbodem te ontspannen zal een belangrijke stap in de goede richting zijn
Marijke Slieker
Ik zal hier nog contact met je over opnemen. Wel wilde ik alvast vragen. Waar kan ik ontspanningsoefeningen vinden? Ik doe nu een oefening op de ademhaling.
Gr. Jessica
Beste Jessica,
Ik hoop dat je een telefoon hebt waarop je Apps kunt downloaden. De App heet bekkenbodem en kun je gratis downloaden voor zowel de iPhone als de Android. Onder het kopje oefen audio vind je een ontspanningsoefening die door mijn collega Ineke de Gee uit Heemskerk is ingesproken. Deze duurt bijna 20 minuten. Je kunt daar ook eens luisteren naar de ingesproken tekst onder het hoofdstukje ‘doe ik het wel goed?’ om te kijken of je de bekkenbodem ook echt in beeld hebt.
De rest zie ik wel tegemoet op de individuele mail.
Marijke Slieker
Dag Marijke,
Hoe vaak is het niet kunnen ophouden van urine, al vanaf direct na de bevalling (tot zelfs weken daarna) het gevolg van een overactieve bekkenbodem? Zijn daar cijfers van bekent?
m.vr. gr. Dianne Sissing
Beste Dianne
Nee daar zijn helaas geen cijfers van bekend en wel om een heel simpele reden. Overactiviteit van de bekkenbodem kent nog geen valide meetmethode die in wetenschap gemaakt kan worden. Overactiviteit werd voor het eerst aangetoond door Janneke van der Velden in relatie tot emotionele spanning. Claire Fowler heeft overactiviteit aangetoond bij patienten met een neurologische aandoening en het meer recent onderzoek komt uit Canada van Chantal Dumoulin met haar dynamometer en later de studies van Melanie Morin die in een kleine studie keek naar vulvodynia.Tot slot is er een onderzoek van Britt Stuge die bij vrouwen met bekkenklachten een vernauwing van de hiatus heeft gemeten dat wijst op een verhoogde tonus van de bekkenbodem.
Een overactiviteit met urineverlies als gevolg is klinisch zeer herkenbaar, maar door eerder vermelde knelpunten in de wetenschap is dit nog niet uitgevoerd.
Marijke Slieker
Hallo Marijke,
Als ik met mijm partner vrij en ik klaarkom voel ik iets heel heftig samentrekken. Zijn dat de bekkenbodemspieren? Mijn partner voelt direct mijn moment van klaarkomen omdat hij dat sterke samentrekken duidelijk kan voelen.
Vriendelijke groeten, Magda
Beste Magda
Dat zijn inderdaad je bekkenbodemspieren. Tijdens een orgasme kunnen die flink aanspannnen. Vandaar ook dat je partner dat zo goed kan voelen.
Marijke Slieker
Maar het feit dat ik ze zo hevig voel aanspannen bij een orgasme, betekent dat dat er sowieso flinke spierspanning aanwezig is in de bekkenbodem of gebeurt dit bij iedere andere vrouw?
Bedankt voor deze blog.
het kan zijn dat je basisspanning van je bekkenbodem al hoog is. Een orgasme maakt dat alleen nog maar veel krachtiger omdat de bekkenbodemspieren op zo’n moment stevig gaan aanspannen.
Marijke Slieker
Ook wilde ik nog vragen. Na het klaarkomen heb ik altijd een lichte onderbuikspijn. Dat heb ik dan de hele dag nog. De dag erna trekt het weg. Kan dit door een verhoogde spierspanning in de bekkenbodem komen?
Zou u kunnen uitleggen wat het verband tussen buikpijn en bekkenbodem is? De bekkenbodem zit toch lager dan de onderbuik?
Beste Magda
Ook hier heb je weer gelijk. Soms is het lastig om je bekkenbodem weer te ontspannen. Als de spannning zo hoog blijft kun je inderdaad last krijgen onderin je buik. Als mensen fanatiek trainen kunnen ze daar ook spierpijn krijgen. De bekkenbodemspieren hechten ook altijd weer aan andere lagen/vliezen in de onderbuik zodat de uitstraling naar de onderbuik verklaarbaar is.
Misschien moet je eens proberen om je ademhaling na het vrijen heel laag te brengen om te proberen je bekkenbodem te onstspannen. Het kan ook helpen om je bekkenbodem een beetje te rekken door even een beetje te persen. Ook un je (als je dat tenminste kunt) in een squathouding gaan zitten (op je hurken maar dan met je voeten plat op de grond). Dat geeft ook wat rek op de bekkenbodem. Je kan ook proberen hetzelfde te doen maar dan liggend op bed door als je op je rug ligt je knieen op te trekken en spreiden. Ook dan kun je proberen een beetje te persen.
Als dat allemaal niet werkt kun je altijd nog even een warme kruik tegen je bekkenbodem aanleggen waardoor deze wat makkelijker kan ontspannen.
Marijke Slieker
Bedankt voor je tips! Ik zal het uitproberen.
Laat maar een keer horen of het werkt, desnoods even op de info@profunduminstituut.nl mail.
Marijke Slieker
Ik heb twee vragen.
– mag je bij verhoogde spierspanning in de bekkenbodem sporten? Ik voel bijv bij hardlopen wat ik leuk vindt, dat er autonatisch beneden meer spierspanning komt en dat is juist niet de bedoeling. Het moet daar namelijk ontspannen.
-wat ik mij ook afvraag. Als je enorne spanning in je rug hebt gaat het daar vastzitten. Dan helpen bij mij ontspanninfsoefeningen niet om mijn rug weer soepel te krijgen. Het is dan nodig dat ik gemasseerd word door mijn fysiotherapeut. Als ontspanningsoefeningen niet tot ontspanning in de bekkenbodemspieren kan zorgen, dus stel het blijft heel gespannrn bestaat er ook voor sit gebied een soort van fysiotherapie massage?
Beste Linda
Als je last hebt van een overactieve bekkenbodem kun je prima sporten maar is het handig om daar met een bekkenfysiotherapeut eens over door te praten en eventueel te meten wat je doet. Het kan ook goed zijn dat je gewoon na het sporten wat oefeningen doet om de bekkenbodem weer te ontspannen zoals bijvoorbeeld op een grote skippybal, in een warm bad of met een goede lage buikademhaling.
Als de bekkenbodem niet wil ontspannen is het dus een optie dat er veel triggerpoints in de bekkenbodem zitten (knopen in de spieren) die je niet met oefeningen alleen los kunt krijgen maar waar een bekkenfysiotherapeut inwendig kan masseren om dat vooor elkaar te krijgen en wat je soms ook zelf kunt leren.
Tot slot is het erg belangrijk om te achterhalen wat de reden is van die overactieve bekkenbodem en ook dat is iets wat je wellicht met je bekkenfysiotherapeut kunt doorspreken.
Als je iemand zoekt in je buurt kun je kijken op http://www.defysiotherapeut.com
Of je mailt even via de info@profunduminstituut.nl en dan zoek ik iemand voor je
Marijke Slieker
Ik heb sinds een tijdje last van plasangst. Ik heb wel drang maar kan eenvoudig niet plassen. Dit overkomt mij zowel thuis als op openbare toilet. Heb je enkele nuttige tips voor mij
Beste Jan
Dit is een bekend probleem en heeft natuurlijk te maken met een grote spanning op je bekkenbodemspieren.
vooralsnog is het belangrijk om zittend te gaan plassen. Hierdoor kan je bekkenbodem beter ontspannen. herken je zelf de spanning in je bekkenbodemspieren en heb je enig idee sinds wanneer je dit hebt?
Vaak is er ergens een aanleiding te vinden als je in je tijdlijn terug gaat. Als je wilt kun je dit verder op de info@profunduminstituut.nl toelichten. Ik zal je dan wat meer details geven.
Zittend plassen is dus het belangrijkste en ook het leren aan- en ontspannen van je bekkenbodemspieren.
Marijke Slieker