Stuitklachten ontstaan meestal door de bevalling of na een val. Het is een hardnekkige klacht die tot voor kort een slecht vooruitzicht hadden wat betreft behandeling en herstel. Het advies is meestal rust en geduld en eventueel zitten op een ring. De klachten kunnen recent na de val zijn maar veel mensen lopen er ook al jaren mee rond.
Gelukkig weten we inmiddels meer en zijn er ook nieuwe onderzoek- en behandelmogelijkheden.

Met de nieuwe techniek die ontwikkeld is door collega Lohof uit Wildervank. Deze NIMOC is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de (bekken)fysiotherapeut voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de (bekken)fysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen; met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentieklachten voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken, wordt vermindering van de klachten gezien. Verder wordt er vermindering van pijn gerealiseerd bij patiënten met rugklachten.

Wanneer de stand van het os coccygis meespeelt, wordt vaak gezien dat de patiënten met rugklachten niet lang kunnen staan en/of zitten maar ook pijn hebben bij het gaan staan vanuit zit. De NIMOC is geen behandeling op zich maar wordt vaak gecombineerd met triggerpointbehandeling. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven, of met dry needling. Er wordt dan met een heel dun naaldje in de spierknopen de spier behandeld. (uit:praktijkoverwining.nl)

Het komt niet sporadisch voor dat patiënten met ernstige klachten, die al tientallen jaren aanwezig zijn, na de NIMOC behandeling veel minder klachten hebben of zelfs klachtenvrij zijn.Deze nieuwe techniek, de NIMOC is een niet invasieve mobilisatie van het os coccygeus (de stuit). Op ons Instituut hebben we hier 4 jaar ervaring mee en organiseren wij het onderwijs om andere collegae de techniek te leren.
Onder de link vind je een overzicht van de inmiddels geschoolde bekkenfysiotherapeuten. Zij zijn getraind om de stuit te onderzoeken en wanneer nodig eenvoudig te mobiliseren zodat uw klachten snel kunnen verdwijnen.
Stuitvaardige bekkenfysiotherapeuten

In juni organiseerden wij het internationale stuitcongres in het Dordrechts Museum waar vele deelnemers en sprekers van over de hele wereld bij elkaar zijn geweest om ervaringen uit te wisselen.