De bekkenbodem is hot, voor net iets te veel mensen…….

Wat een enerverende periode hebben we gehad. Tom Dumoulin reed in het roze en Max Verstappen won ook nog bij de Formule 1. Volleybal, darts en zwemmen en dan ook nog atletiek. Het kon allemaal niet op!

Maar ook de bekkenbodem lijkt steeds meer mensen te inspireren. Dat is goed nieuws. Hoe meer de bekkenbodem met alle bijbehorende problemen bekend wordt hoe meer mensen met hun klachten aan de slag gaan in plaats van zich terug te trekken uit de maatschappij. Dat is mooi!

Maar de afgelopen week was voor ons als bekkenfysiotherapeuten ook schokkend. Zo veel onzin in een week gepropt. Hoe kan dat toch? Omdat heel veel mensen hierop gereageerd hebben (en zorgwekkender, die er niet op gereageerd hebben) ga ik vandaag proberen veel onzin te weerleggen.

Waar ik het over heb?

  1. Laten we bij het begin beginnen. Eerst begonnen de reclames op TV over de ‘oeps momentjes’. Rijdend in een open auto zit er een mooie dame met haar haren door de war. Oeps. Maar ja, als je vervolgens een zware koffer tilt, ‘ach dan hebben wij vrouwen zo vaak een oeps momentje’. En dan rolt het inlegkruisje door het beeld. Haar in de war of urineverlies, zomaar wat oeps momentjes, wat maakt het uit! Huh????????

Gaan we tegenwoordig zo om met beginnend urineverlies? Is er niet iets anders te vertellen? Haar in de war is hetzelfde als urineverlies???????

  1. Ja hoor, maar de oplossing is nabij. In de Libelle verscheen een reclame in combinatie met inlegkruisjes. Met name de professionals reageerden via Twitter: ‘kan de maker van deze oefening deze uroloog uit de knoop komen halen?’ En dat terwijl bekkenbodemoefeningen niet ingewikkeld zijn. Ik kan mij voorstellen dat als je deze oefening probeert te doen je halverwege opgeeft. Zo veel flauwekul in een paar punten gevat. Ingewikkeld beschreven en bovendien FOUT.
  1. Op de sociale media verscheen nog een aanprijzing van het stippeltjes plassen……… zucht. En dan te bedenken dat we als bekkenfysiotherapeuten al jaren bezig zijn om het advies van ‘stippeltjes plassen’ de wereld uit te helpen. Gewoon omdat het een slechte oefening is. Het werd zelfs aangeprezen voor jonge meiden die wat urineverlies kunnen hebben. Nogmaals GEEN GOEDE OEFENING!!!!!!!

Bijzonder dat een altijd zo waakzame Facebook, dat alles blokkeert wat niet passend is (zelfs de voorzijde van het boek Verborgen Vrouwenleed werd verwijderd!), deze reclame er niet direct uit heeft gegooid. Dit soort berichten zou verboden moeten worden.

  1. En dan plopt er nog een filmpje op youtube op van een bekende sporttrainer die vol overgave iets probeert uit te leggen over de bekkenbodem terwijl er een vrouw op een stoel zit om oefeningen te doen. Vast een leuk betaald reclame filmpje van een ‘stoeltrainer’, waarbij al snel duidelijk wordt (voor de bekkenfysiotherapeuten) dat hij onzin uitkraamt.

En of dat nog niet erg genoeg is verschijnt er onderin beeld: docent bekkenfysiotherapie!!!!!!!
– hij is geen bekkenfysiotherapeut en geen arts
– en kan dus ook niet lesgeven in dit vak, hij zal mogelijk lesgeven in fitness AAN de bekkenfysiotherapeut, maar dat is een andere dimensie en iets dat niet gekoppeld is aan het specialisme bekkenfysiotherapie.
– voor bekkenfysiotherapeuten is het wel duidelijk: onzin.

En tot slot las ik op een site van een fysiotherapie praktijk dat er een fysiotherapeut was die AAN bekkenfysiotherapie deed. NEE, ze was geen bekkenfysiotherapeut maar ze deed AAN bekkenfysiotherapie…….

Het is jammer maar het brengt mensen zo op het verkeerde been met als risico dat je niet meer gemotiveerd bent omdat oefeningen je dan vaak leiden tot meer klachten. Ik kreeg deze week toch echt het gevoel dat we een stap terug doen in de tijd. Jammer jammer, omdat de bekkenfysiotherapeuten anno 2016 zo veel meer weten over de bekkenbodem.

Daarom vandaag nog een oude blog weer even teruggehaald……….. met een eenvoudig tip om je bekkenbodem te vinden. Want als je je bekkenbodem niet kunt voelen, kun je de spier niet trainen.
Drie manieren om je bekkenbodem te vinden

En nogmaals de uitleg: een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft een drie jarige opleiding gevolgd en is opgenomen in een kwaliteitsregister, een bekkenbodemoefentherapeut, een bekkenbodemfysiotherapeut en en fysiotherapeut die AAN bekkenfysiotherapie doet dus niet…..
Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kun je vinden op www.defysiotherapeut.com waar je met ‘uitgebreid zoeken’ kunt kiezen voor de bekkenfysiotherapeut.

Wil iedereen deze blog zoveel mogelijk delen in het eigen sociale netwerk?

Marijke Slieker

Scroll naar bovenkant