Met vallen en opstaan

Alle goede voornemens ten spijt, maar soms lukt het gewoon niet en je kan het dan moeilijk weer oppakken. We kennen ook allemaal redenen waarom het niet lukt. Waarom het even niet lukt of helemaal niet. Dat geldt voor al onze voornemens die we hadden en mogelijk al weer kwijt zijn.

Want kijk eens even terug naar december – januari. Welke voornemens had je en wat is er van terecht gekomen?

Iedere week sporten?
Nu toch echt gaan lijnen?
Stoppen met roken?
Beginnen met oefenen van je bekkenbodemspieren?

Klopt het nog dat je bezig bent? Helemaal top! Lukt het wat minder? Dan gaan we eens kijken wat je daar aan kunt veranderen….

Gedachten die mogelijk door je hoofd spelen…

  • ik ben al weken bezig en ik merk helemaal geen resultaat, terwijl mijn vriendin al heel snel resultaat had
  • ik heb het gewoon te druk, het schiet er steeds bij in
  • ik ben ziek geweest en ik heb het laten versloffen en kan nu de energie niet meer opbrengen
  • dan denk ik dat het werkt…totdat ik op de trampoline sta
  • stom, maar ik vergeet het steeds.

Redenen om te stoppen…

  • heeft toch geen zin
  • ik word geopereerd dus dan ben ik er vanaf, dan hoef ik niet meer te oefenen
  • ik ben zwanger dus dan heeft het toch geen nut
  • moet ik dan mijn hele leven blijven oefenen Daar heb ik geen zin in! Zo zinloos!

Ik hoop dat je toch nog even verder wilt lezen om eens te kijken of ik je een beetje op weg kan helpen of fabels de wereld uit kan helpen. Om te beginnen, niets voor niets, sterke spieren komen niet vanzelf, evenmin als de six-pack op je buik. Dat vraagt trainen en onderhouden. We nemen ze gewoon even door.

Gedachten die mogelijk door je hoofd spelen…

  • ik ben al weken bezig en ik merk helemaal geen resultaat, terwijl mijn vriendin al heel snel resultaat had
    Niemand is hetzelfde. Ook al heb je allebei urineverlies of verzakkingsklachten of wat dan ook. Niemand is hetzelfde. En als je ook nog dezelfde bekkenbodem zou hebben, wat natuurlijk niet kan, herstelt iedereen in eigen tempo. Het is van zoveel zaken afhankelijk dat je dit nooit naast elkaar kunt zetten. Wat ik hoop is dat je vriendin je helpt, motiveert en coacht om het oefenen vol te houden of gewoon weer op te pakken.

 

  • ik heb het gewoon te druk, het schiet er steeds bij in
    Dat is een bekend verhaal dat ik van veel mensen hoor. De hectiek van alle dag neemt ons altijd weer in beslag. Een ziek kind, extra drukte op het werk, mantelzorg, redenen te over waarom het er bij inschiet. Toch slaan we nooit over om te douchen, onze tanden te poetsen of naar het toilet te gaan. Daar is dus wel plek voor. Dat slaan we niet over. Het zit dus nog ergens in ons hoofd dat bekkenbodemoefeningen tegen je klachten minder belangrijk zijn. En eerlijk is eerlijk het heeft natuurlijk niet zo snel effect als tanden poetsen of douchen.

De beloning zit meer op de lange termijn. Een negatief effect zit voor al deze activiteiten ook wel op de lange termijn. Want wat gebeurt er als je lang je tanden niet poetst of helemaal niet meer gaat douchen? Juist Dat kun je allemaal zelf invullen.

 

  • ik ben ziek geweest en ik heb het laten versloffen. Al mijn spieren zijn verslapt.
    Als je griep krijgt doen al je spieren zeer en kun je met je handen geen deuk in een pakje boter krijgen. Er zit gewoon geen kracht meer in. Als je urineverlies of verzakkingsklachten hebt dan zijn ze in die periode vaak nog erger. Al dat hoesten en geen kracht om daar met je bekkenbodem tegenin te gaan.
    Maar denk eens na, als je weer opgeknapt bent, heb je dan oefeningen voor je handen en armen moeten doen om weer kracht te krijgen? Nee toch? Dat griepvirus zorgt voor die spierklachten maar als dat er weer uit is komt dat ook vanzelf weer terug naarmate jij je fitter voelt. En als je weer fit bent zul je merken dat je redelijk snel de smaak weer te pakken krijgt. Gewoon doen!
  • dan denk ik dat het werkt…totdat ik op de trampoline sta
    Als er nu iets is wat zwaar is voor je bekkenbodemspieren dan is het trampolinespringen of de bekende jumping-jacks. Spreiden en sluiten en dan springend……. Om dat te kunnen zonder verlies moet de bekkenbodem dus nog sterker worden. Wat wel helpt is om je oefening te doen vanuit een luie squathouding. Wel de houding maar dan zittend op het puntje van de stoel. Zo voel je vaak beter dat er aan de voorkant bij je plasbuis gewerkt wordt. En als je dan ook nog je hanenbalkoefening doet kun je je prima voorbereiden op de trampoline of jumping-jacks.
  • stom, maar ik vergeet het steeds.
    Vergeten is de belangrijkste reden gebleken om niet te oefenen. En nu denk je misschien dat het hetzelfde is dan dat het erbij inschiet, maar dat is niet zo. Met vergeten bedoel ik echt vergeten. En dan bedenk je het weer als je een afspraak hebt met je arts of therapeut. Oh ja, ik had moeten oefenen. Maar hoe krijg ik het voor elkaar om het niet te vergeten?

Wat uit onderzoek ook naar voren komt is dat het het beste is om het te koppelen aan andere gewoontes die we hebben. Naar bed gaan, opstaan, tanden poetsen, boodschappen doen. En misschien is het een idee om een reminder op je telefoon te zetten, een plakbriefje op de koelkast of een signaaltje op het toilet. Gewoon iets, maakt niet uit wat, als jij het in je gedachten maar gekoppeld hebt aan ‘oefenen’. Dat kan alles zijn, een foto of een voorwerp, als het jou maar helpt om je te herinneren aan je bekkenbodem.

Redenen om te stoppen…

  • het heeft toch geen zin
    Dat is de makkelijkste om het snelste te roepen. Maar wetenschappelijke onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat het wel degelijk zin heeft dus eigenlijk is dit een slap excuus om ermee te stoppen.
  • ik word geopereerd dus dan ben ik er vanaf, dan hoef ik niet meer te oefenen
    Dit is een hele foute conclusie!!!!! Ook al word of ben je geopereerd dan is het nog steeds belangrijk om te blijven oefenen. Het klinkt als een lekkere snelle oplossing maar dat is het niet! Je moet jezelf blijven stimuleren om je buikdruk op te vangen tijdens hoesten, niezen, lachen zwaar tillen etc. Simpel omdat je dan het langst van je operatie kunt blijven genieten. Dat handje steun eronder is belangrijk. De kans voor een volgende ingreep blijft anders gewoon aanwezig. Weet je nog? Een verzakking is eigenlijk een chronische aandoening en net als alle andere chronische aandoening vraagt het jouw aandacht. Zeker als je in verzorgende beroepen zit of veel zwaar werk doet. Of als je de neiging hebt om te obstiperen, of of, of, of ………
  • ik ben zwanger dus dan heeft het toch geen nut
    Ook dat is een foute conclusie! En ook nu weer is er voldoende wetenschappelijk bewijs van de meerwaarde van bekkenbodemtraining tijdens de zwangerschap (en daarna). Trainen bestaat uit zowel sterker maken als goed leren ontspannen. En het is effectief om klachten als urineverlies tegen te gaan.
  • moet ik dan mijn hele leven blijven oefenen Daar heb ik geen zin in! Zo zinloos!
    Tja en nu moet ik toch wel een beetje zuchten. Natuurlijk moet je blijven oefenen. Wat minder fanatiek dan wanneer je bezig bent om je spieren sterker te krijgen of juist meer te ontspannen. Bekkenbodemspieren moeten een aandachtspunt blijven. Ja, net als tanden poetsen en douchen. En zolang we ons zelf voor de gek houden en roepen dat dat een zinloze actie is zul je dat ook zo blijven ervaren.

    NEE, het is NIET zinloos en JA op lange termijn zul je er je voordeel bij doen.
    Met vallen en opstaan…….

    Hoe ga jij deze problemen te lijf? Deel het met ons!

    Marijke Slieker