Voorkomen van bekkenbodemklachten

Dit is altijd een mooie titel. Want wat bedoel ik nu? Vóórkomen of voorkómen? Kortom ga ik uitleggen over hoeveel mensen nu bekkenbodemproblemen hebben of gaan we een poging doen om bekkenbodemproblemen te voorkómen?

 

Bekkenbodemproblemen kan vele oorzaken hebben en aan veel oorzaken kunnen we niet veel doen: bijvoorbeeld een hogere leeftijd en bevallingen……..

Niet veel aan te doen toch? Of ja, we moeten besluiten om geen kinderen te krijgen. De zwangerschap en bevalling zijn nu eenmaal een belangrijke oorzaak van bekkenbodemproblemen. Niets aan te doen dus? Dat valt nog maar te bezien.

Maar eerst eens wat anders: 5 mei was het de internationale dag van de verloskundige….. een mooi initiatief dat laat zien hoe belangrijk het werk is van de verloskundigen.

Vanuit ons eigen instituut hebben wij een intensieve samenwerking met verloskundigen uit de hele regio en samen werken we hard aan goede voorlichting op het gebied van de bekkenbodemfunctie. En ik weet dat dit ook op andere plekken in het land volop gebeurt.

Toch hoor ik ook wel eens andere geluiden. Als je zwanger bent wil je alleen informatie hebben die leuk is, geen nare verhalen. En zelfs reacties als: ‘nee hoor, ik doe niet aan een zwangerencursus. Geen zin in en ik zie het wel tegen die tijd. De verloskundige kan mij dat ademhalen enzo ook wel even aanleren als het zover is…….’

Als ik een zwangere met bekkenklachten in de praktijk zie, hoor ik gelukkig meestal wel dat ze op zoek zijn naar iets: sport, yoga, theoretische voorbereiding op de bevalling, partneravond, lactatiekundige voor de voorbereiding op de borstvoeding. Gelukkig maar want een goede voorbereiding is het halve werk. Daar waar we vroeger misschien het liefst op de roze wolk wilden zitten blijkt nu uit onderzoek dat het merendeel van de vrouwen wel degelijk veel informatie vooraf wil krijgen. Ook over minder rooskleurige zaken zoals bijvoorbeeld bekkenbodemproblemen.

En dus is het relevant. Want weten we nog hoe vaak bekkenbodemproblemen voorkomen?

Zomaar wat cijfers:

50% van de zwangeren heeft te maken met ongewild urineverlies en nog eens 1/3 van de vrouwen die eenmaal bevallen zijn. Cijfers die toenemen naarmate we ouder worden. Ook 50% van de vrouwen die vaginaal bevallen zijn kunnen een verzakking krijgen.

Drie belangrijke risicofactoren die samen een 46% verhoogde kans op een verzakking geven:

  1. het voelen en/of zien van een balletje in de vagina tijdens de zwangerschap
  2. het hebben van een moeder met een verzakking
  3. het verrichten van zwaar lichamelijk werk.

Anale incontinentie komt minder vaak voor. Verlies van ontlasting ligt tussen de 2-6 % en als je ongewild verlies van windjes ook meetelt dan komen we al op 13-27%.

Oh ja, dat was waar ook….. best wel vaak he? Misschien toch wel de moeite waard om er nog eens over na te denken als je zwanger bent of net bevallen….

verdieping bekkenklachten zwangerschapsbegeleidingJe bekkenbodemspieren zijn zo’n belangrijk onderdeel van jouw functioneren en van belang bij je kwaliteit van leven dat het zinvol is om te zorgen dat je deze spieren op orde hebt. Als je nog eens wat wilt lezen over de functie van deze spieren kun je je op de site inschrijven en het kleine e-boek ontvangen over deze spieren.

foto Frederike Roozen-Slieker

Maar als je klachten hebt is het ook een goed plan om eventueel hulp te halen bij de bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt. Overleg het anders eens met je verloskundige. Die weet vast wel een bekkenfysio bij jou in de buurt en waar zij veel mee samenwerken. En dat geldt natuurlijk ook als je bekkenklachten hebt. Ook dan kan de bekkenfysio je snel de juiste informatie geven. Het vraagt dus actie….. van jou! (bekkenfysiotherapeuten kun je vinden op www.defysiotherapeut.com/bekkenfysiotherapeut)

5 mei was het de internationale dag van de verloskundige. Gek eigenlijk dat wij geen internationale dag van de bekkenfysiotherapeut hebben.

Wel zijn er al andere initiatieven die hier in Nederland minder bekend zijn:

12 mei de dag van de verpleging
Juni is de maand van de verzakking (een initiatief uit Amerika)
World Continence Week in juni (initiatief van de International Continence Society, een wereldorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek.

Misschien moeten we eens nadenken over een dag van de bekkenfysiotherapeut…

Welke initiatieven zijn er bij jou in de buurt? Laat het ons weten. Zo helpen we elkaar om onze bekkenbodem(therapeut) te vinden.

Marijke Slieker