Ik heb een verzakking! Wie kan mij nog meer helpen?

In deze maand vol informatie over operatieve oplossingen bij een verzakking is het goed stil te staan bij de verschillende behandelvormen waar je een keuze uit kunt maken, vooral afhankelijk van je klachten.

Allereerst: een verzakking is vooral een ongemak, geen ernstige aandoening die levensbedreigend is. Je kunt er 100 mee worden zal ik maar zeggen.

Vreemd genoeg is de ernst van een verzakking niet bepalend voor de ernst van de klachten. Anders gezegd: sommige vrouwen hebben met een grotere verzakking minder klachten dan vrouwen met een kleine verzakking. Raar eigenlijk he? Maar het is uitgebreid in veel wetenschappelijk onderzoek uitgezocht en aangetoond.

Als je klachten hebt, waar kun je er dan aan doen? Wat voor behandelmogelijkheden zijn er en wat zijn de te verwachten resultaten?

Tot voor kort waren er eigenlijk maar twee opties: opereren of als je dat (nog) niet wilt een pessarium (een vaginale ring). Als je bij een gynaecoloog komt en je wilde geen van beide dan was er verder niets en was het advies: kijk maar hoe het gaat, als je meer last krijgt, dan zie ik u wel terug en zal ik u opereren…… Gelukkig is er veel onderzoek gedaan en we weten inmiddels dat er een belangrijke optie bij is gekomen: bekkenfysiotherapie! Bekkenfysiotherapie en/of een pessarium noemen we ook wel een conservatieve therapie. Conservatief betekent in dit geval niet ouderwets, maar gewoon niet-operatief.

Vaak krijg ik de vraag of opereren niet veel makkelijker is. Gewoon 1 keer opereren en daarna klaar voor de rest van je leven. Handig toch? Maar er zijn veel argumenten om niet al te makkelijk te besluiten tot deze snelle oplossing:

  1. Vrouwen die geopereerd zijn aan een verzakking of in verband met urineverlies ontwikkelen in de toekomst meer klachten in het bekkenbodemgebied dan vrouwen die niet geopereerd zijn.
  2. Eenmaal geopereerd is het geen garantie voor de toekomst. Vaak worden vrouwen na verloop van enige jaren opnieuw geopereerd omdat de verzakking teruggekomen is.
  3. Meer complexe operaties waar matjes worden ingebracht kunnen leiden tot forse pijnklachten. Een dergelijke ingreep wordt met name gedaan bij vrouwen die al eerder geopereerd zijn aan een verzakking en bij voorkeur door een gynaecoloog die hier veel ervaring mee heeft.

Toch kan opereren een goede oplossing zijn. Eerder gezegd: het zijn de klachten die bepalen of je die stap gaat zetten. Een paar belangrijke aandachtspunten zijn er wel:

  1. Laat je goed voorlichten door je gynaecoloog. Wat gaat hij/zij nu precies doen, welke risico’s zijn er?
  2. Ga naar een bekkenfysiotherapeut. Zij kan je goed voorbereiden met informatie en oefeningen die je zowel voor als na de behandeling in het ziekenhuis moet doen en die ook het effect van de operatie kennen helpen onderhouden.

Conservatief behandelen

  1. Het pessarium. Dit is al een hele oude methode om de klachten van een verzakking te doen verminderen. Maar gelukkig is niet alles wat oud(erwets) is afgeschaft. In tegendeel, het pessarium is duidelijk weer in opmars. Een pessarium is een ring, een bal, een kubus of een soort schaaltje dat in de vagina kan worden ingebracht waardoor de verzakking en ook je klachten afnemen. Soms kan je huisarts dit doen en anders een gynaecoloog. Een pessarium moet je niet voelen als die goed zit. Je kunt leren om het ook zelf in te brengen en eruit te halen, maar dat hoeft niet. Wel moet je een paar keer per jaar terug voor een controle, maar die kan ook door de huisarts worden uitgevoerd. Het effect is aangetoond
  2. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten kun je vinden via www.defysiotherapeut.com.

Wat kun je daar verwachten? De bekkenfysiotherapeut kan veel voor je betekenen.

– Ze kan je onderzoeken om de conditie van de bekkenbodem vast te stellen en te zien wat   voor verzakking er is en in welke mate.

– Ze zal je adviezen geven hoe om te gaan met de verzakking, wat je kunt doen om de klachten te verminderen en hoe je met de bekkenbodemspieren kunt trainen.

– Je krijgt dan een oefenschema die past bij de conditie van je spieren.

– Daarnaast leer je hoe je beter kunt tillen en met minder druk op je onderkant.

– Als er een operatie gepland is, zal ze je voorbereiden en ook na de operatie trainen om je bekkenbodem weer in goede conditie te krijgen en de buikdruk effectief op te vangen.

Begeleiding bij een operatie, is dat nu nodig?
JA!!!!!
Na een operatie krijg je veelal het advies om 6 weken niets te tillen dat zwaarder is dan 1 pak melk en dat je daarna alles weer mag. Met alles wat je nu weet zie je dat dit eigenlijk een heel beperkt advies is, want na 6 weken……..ALLES? NEE DUS! Je spieren moet je blijven trainen, ook in de nieuwe situatie na de operatie. En zeker moet je dat oefenen blijven volhouden tot het weer een gewoonte is, net als het voorspannen van je spieren voordat je hoest of tilt. Als het eenmaal een gewoonte is kost het je immers ook geen energie meer……toch?

Geef je de blog weer door aan je eigen contacten?
En zoals altijd, als je vragen of opmerkingen hebt, graag. Persoonlijke kun je uiteraard weer stellen via info@profunduminstituut.nl

Marijke Slieker