De app is inmiddels weer een vertrouw beeld geworden, nieuwe kleuren en nieuwe mogelijkheden. De laatste bug en de lastigste (opname stopt als de slaapstand ontstaat in de telefoon) is opgelost.
Gelukkig krijgen we veel positieve reacties en zijn we blij dat dit project grotendeels is afgerond en veel mensen de app met veel plezier gebruiken. En niet te vergeten de bekkenfysiotherapeuten die ‘hun’ app inzetten voor het welslagen van de oefentherapie.
Ook het gebruik van de app in het buitenland is mogelijk. Alle eenmaal gedownloade oefeningen zijn ook zonder wifi te gebruiken. We zijn dus klaar!
Nou ja, klaar………. Klaar zijn we natuurlijk nooit met de bekkenbodem. En dat is nu net waar het vandaag over gaat. Met de bekkenbodemoefeningen zijn we nooit klaar. Net als met tandenpoetsen en douchen. De vraag is of je de bekkenbodem al tussen de oren hebt zitten, dat het al een gewoonte voor je is geworden. Dat je de bekkenbodem inzet bij hoesten en niezen, bij zwaar tillen. Is dat zo? Of……… ben je nu even op vakantie en je bekkenbodem ook? En als je al terug bent….. hoe heb je dat gedaan? Lees de onderstaande blog nog eens door en bedenk eens even wat je doet of al gedaan hebt.
Adviezen voor 3 manieren van vakantie vieren
De tijd komt er weer aan (of is al geweest) dat we de deur uit kunnen om vakantie te vieren. Korte en langere vakanties, wat dichter bij huis of juist verre reizen maken. Met het vliegtuig, de auto of de touringcar.
Maar welke keuze maak jij (even los gezien van je financiële mogelijkheden natuurlijk)? Kun jij kiezen wat je wil en wat je leuk vindt of zijn er wat zaken waar je rekening mee houdt en welke keuzes dan afvallen?
‘Niet met een busreis. Al hebben ze een wc, ik kan daar natuurlijk niet op gaan zitten poepen, en als het mis gaat…….En als ik mijn verband voor het urineverlies ergens kwijt moet, hoe moet ik dat dan doen? Nee, dat wordt het ook niet’.
‘En vliegen? Ja, weet je, ik moet veel te vaal plassen. Ze zullen dan wel denken in dat vliegtuig. Of je moet staan wachten……… en als ik aandrang heb, kan ik het echt niet zo lang ophouden. Ik heb het een keer meegemaakt…..noooooooit meer!’
‘Ik ga sowieso niet op een lange reis weg. Ook niet met mijn eigen auto. Onderweg moet ik vaak plassen en dan die toiletten onderweg. No way!’
‘Ik ga wel op vakantie maar zie er altijd vreselijk tegenop. Ik kan gewoon een hele week niet poepen en heb dan zo’n pijn in mijn buik. En dan zit ik uren op die wc op de camping. Meestal alleen van die deurtjes en schotjes zodat ze alles kunnen horen. En weet je, ze gaan dan roepen of het wel goed gaat omdat ik alsmaar niet van de wc af komt’.
Nee, vakanties doe ik niet meer. Ik moet katheteriseren (blaas met een slangetje zelf leeghalen) en dat wordt helemaal niets. Ik wil gewoon in mijn eigen badkamer. Hartstikke jammer, want ik reisde altijd graag, maar ik heb zoveel nodig om dat te kunnen doen dat het geen doen meer is’.
Eigenlijk kan ik nog wel even zo doorgaan. We kennen de verhalen en vaak realiseren we ons niet eens hoe we ons leven al hebben aangepast aan onze klachten. Soms is het niet anders, maar er zijn toch veel slimme trucjes te bedenken om je grenzen verder te verleggen dan wat je nu misschien doet.
Laten we eens verder kijken of er oplossingen te bedenken zijn. Want soms vergeten we het: plassen en poepen zijn de normaalste zaken van de wereld en iedereen doet het. Niemand poept viooltjes, dus dat ruikt voor iedereen…
Een busreis. Als je met een bus gaat reizen is er veelal wel een toilet aan boord. Het is zeker belangrijk dat je dat vooraf vraagt als je een reis wilt boeken. Al is het alleen om jezelf gerust te stellen. Als je naar het toilet moet neem dan altijd een toilettasje onder je arm mee. Daar kunnen ook gewone toiletspullen in zitten, dus niemand die daar wat van ziet.
Als je verband gebruikt voor je urineverlies en je wilt dat wisselen kun je een plastic zakje meenemen. Stop het vuile verband daarin. Leg een knoop in de zak en stop die terug in je toilettas. Niemand ziet wat, niemand ruikt wat.
Heb je problemen om je ontlasting op te houden en dus bij aandrang weinig tijd om het toilet te bereiken…… er bestaan anale plugjes die je kunt gebruiken zodat de tijd tussen aandrang en op het toilet zitten wat kunt verlengen. Zo’n plugje dempt ook het geluid van windjes en filtert de lucht zelfs. (Je kunt ze krijgen via de huisarts of kunt bv eens kijken bij bijvoorbeeld coloplast.nl gewoon even googlen). Het gaat wel af van je eigen risico, maar het is zeker de moeite van het proberen waard.
Het vliegtuig. Voor het vliegtuig geldt eigenlijk hetzelfde. Ga vooral niet stoppen met drinken omdat je juist in vliegtuig eerder de kans van uitdrogen hebt. Bovenstaande adviezen voor de ontlasting gelden hier ook. Een incontinentie luier kun je ook in een plastic zakje doen met een knoop er op. Deze kun je prima in de afvalbak kwijt van het vliegtuig.
Je kunt daarnaast ook op het reisbureau een keuze maken voor een stoel die in de buurt is van de toiletten. Als je dan ook nog eens een stoel neemt in het gangpad kun je prima op jouw tijd na het toilet. Ga dan voor het eten of geef je partner je dienblad. Na het ophalen van de dienblaadjes wil namelijk iedereen ineens naar het toilet.
Eigen vervoer. De mooiste oplossing is een camper. Dan heb je alles bij de hand. Maar dat is een kostbare manier van reizen die niet voor iedereen voor handen is. Een caravan is optie twee. Ook dan heb je je eigen toilet bij de hand. Ik praat nu vooral over de vakantie met de eigen auto zonder toilet aan de trekhaak!
Urineverlies?
Wederom, stoppen met drinken onderweg is niet verstandig. Dat werkt een verstopping in de hand en bovendien wordt je urine dan zo geconcentreerd dat je juist nog meer aandrang krijgt.
Als je moet plassen dan zijn er wat hulpmiddelen mee te nemen: een toiletbrilreiniger. Eer zijn verschillende soorten verkrijgbaar maar je kunt het ook doen met de bekende handgel. Zitten op een toilet is handig om goed leeg te plassen, dus zorg dat het zo veel mogelijk kan.
Katheteriseren?
Als je je blaas leeg moet maken met behulp van een katheter, zorg dan dat je alles in een katheters hebt. Speedy caths zijn hier bijvoorbeeld super voor. Ik heb geen aandelen hoor bij coloplast, maar in gebruik zijn ze erg handig. Verder zijn er zelfs systemen waar een opvangzak aan vast zit. Dan hoef je het niet eens op het toilet te doen. Mannen kunnen het zelfs in de auto doen. Voor vrouwen is het iets lastiger maar als je een beetje handig er in bent, kan er veel. Velen hebben het in het ziekenhuis geleerd waar veel maatregelen genomen worden in verband met infectiegevaar wat nu eenmaal groot is in een ziekenhuis. Voor op vakantie is het verstandig als je met je huisarts overlegt of een kuurtje handig is om mee te nemen voor het geval je toch een blaasontsteking krijgt.
Verstopping/obstipatie?
Heel veel mensen hebben vooral last van obstipatie als ze met vakantie gaan. Het wordt vaak geweten aan de andere voeding, maar bedenk eens even wat je voor de vakantie hebt gedaan. Gerend en gevlogen, boodschap, de was, het huis aan kant, auto pakken etc. Daarna ga je 24 uur zitten, nauwelijks bewegen en lekkere kadetjes in de auto. En dan willen de darmen ook niet meer zo.
Probeer onderweg dus veel vezels te eten en vooral ook goed te drinken. Vijgen (3 stuks is al 11 gram!) of dadels zijn goede vezelbronnen, maar kijk eens op de site bij de formulieren op het menu links op het scherm. Dan zie je een hele vezellijst staan en kun je zelf kijken hoe je de vezels kunt opvoeren.
Snel diarree?
Heb je snel last van diarree zorg dan dat je een diarreeremmer bij je hebt zoals loperamide. Als je uit eten gaat en je ziet dat er veel vetten zijn gebruikt of olijfolie neem dan een diarreeremmer of gebruik wat meer wit brood vooraf. Zo kun je eenvoudig wat stoppend voedsel erbij nemen. Verstandig is ook om dit soort dingen thuis eens te testen.
Als je twijfelt neem dan eens contact op met een bekkenfysiotherapeut of je huisarts om je te adviseren. Maar vooral: laat je niet teveel achter de geraniums jagen en kijk eens wat je zelf kunt doen om je grenzen wat te verleggen.
Tot slot: wat moet er bij op je lijstje om mee te nemen?
Handgel
Stevige plastic zakjes
Anale plug
Kuurtje voor blaasontsteking eventueel
Extra opvangmateriaal
Ik wens je veel plezier toe op de vakantie naar jouw keuze. Wees creatief en kijk welke opties er voor jou haalbaar zijn met wat aanpassingen en slimme trucs.
Heb je zelf goede tips wil je die dan met ons delen? Daar heeft iedereen wat aan!
Marijke Slieker