Bekkenbodemklachten, vóórkomen of voorkómen?

Tja een belangrijke vraag die ik vaak krijg. Bekkenbodemproblemen komen veel voor. Maar kun je bekkenbodemproblemen voorkómen? Als we daar antwoord op willen geven moeten we ook eens kijken wat mogelijke oorzaken zijn dat we bekkenbodemproblemen krijgen.

Als je weet wat oorzaken zijn zou je die kunnen vermijden…….toch? Maar het blijkt allemaal niet zo simpel te zijn. Waarom?

Om maar eens wat oorzaken op een rijtje zetten:

  • De zwangerschap
  • De bevalling
  • Zwaar lichamelijk werk
  • Longaandoeningen waarbij iemand veel en zwaar moet hoesten
  • Aangeboren afwijkingen waarbij je bindweefsel minder sterk is.
  • Erfelijke factoren
  • Chronische obstipatie
  • Stress
  • Negatieve seksuele ervaringen recent of in het verleden
  • Bekkenpijn in de periode rond je zwangerschap(pen)

 

Er zijn er nog veel meer, maar dit zijn wel de meest in het oog lopende factoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van bekkenbodemproblemen.

Laten we nu vooral eens kijken naar dit rijtje maar dan om eens te kijken of er iets dat we kunnen voorkómen? En als dat niet kan, wat kunnen we dan het beste doen?

De zwangerschap
Daar zijn we snel klaar mee. We kunnen toch niet zeggen…… niet doen?

De bevalling
Daar is nog veel winst te halen. Verloskundigen en gynaecologen bestuderen dit onderwerp intensief. Een aantal dingen weten we- een tangverlossing wordt vrijwel niet meer gedaan omdat de kans op schade vrij groot is.

– bij een vacuümverlossing wordt een knip gezet om scheuren te voorkomen
– de tijd die nodig is om te persen wordt goed in de gaten gehouden zodat dit niet te lang duurt
– nieuwe technieken om het vaginale weefsel te beschermen zijn bestudeerd in Noorwegen en hebben een positief effect op mogelijke schade
– het nut van bekkenbodemoefeningen in deze periode is van groot belang gebleken
– jij kunt je zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. Leren hoe je je spieren het beste kunt ontspannen is tijdens het persen bijvoorbeeld erg verstandig
– soms wordt ook geadviseerd de laatste weken van de bevalling je vagina wat op te rekken. Er is echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs dat dit ook daadwerkelijk effectief is.

Zwaar lichamelijk werk
Een keertje zwaar tillen is natuurlijk niet erg, maar als je in je werk dit alle dagen doet, gaat dat te veel rek op het weefsel geven met de kans op verzakkingen en urineverlies

Ook verpleegkundigen zijn onderzocht en ook deze groep loopt veel meer kans op het krijgen van bijvoorbeeld verzakkingen.
Ja, je baan opzeggen is ook nogal wat. Toch kun je wel leren om op een verstandiger manier met dat zware werk om te gaan. Het verhaal van de buikdruk is je vast al wel bekend.

Longaandoeningen waarbij iemand veel en zwaar moet hoesten.
Ook dit doe je niet expres. Als je longklachten hebt is het lastig, maar je kunt wel trainen en vooral ook leren dat je bij hoesten je bovenlichaam draait zodat de druk wat minder krachtig naar beneden gaat.

    • pag33-bovenstuk

Aangeboren afwijkingen waarbij je bindweefsel minder sterk is.
Tja, hier kun je dus weer heel weinig aan doen. Behalve dan zorgen dat je bekkenbodemspieren het goed doen en dat je niet te veel en te zwaar tilt.

Erfelijke factoren
Als je moeder een verzakking heeft, dan loop jij ook meer kans om dit te krijgen. Belangrijk om te weten en ook belangrijk om aan je dochter te vertellen. Zeker als ze zwanger wordt. Zorg er voor dat ze weten dat ze wat kwetsbaarder zijn in het bekkenbodemgebied en dat ze dus moeten zorgen dat de bekkenbodem in goede conditie blijft.

Chronische obstipatie
Als je altijd moet persen, hard en langdurig moet persen om je ontlasting eruit te krijgen is het belangrijk om te kijken wat je met voeding kunt doen om je stoelgang te verbeteren. Tel je vezels, kijk eens op een vezellijst elders op deze site en ga er eens voor zitten. Er is veel dat je met voeding kunt doen.

Stress
De bekenbodem is de spiegel van de ziel, weet je nog? Dat betekent dat als je veel stress in je leven hebt, de bekkenbodem vaak een hogere spanning krijgt waardoor je klachten ontwikkelt. Klachten zoals chronische urineweginfecties, pijn, pijn bij het vrijen, pijn bij de prostaat etc. Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je weet dat daar het probleem ligt weet je ook waar je aan moet proberen te werken. En bedenk dat het niet raar is om hulp te vragen!

Negatieve seksuele ervaringen recent of in het verleden
Ook hiervan weten we dat iemand hier zijn/haar hele leven last van kan houden. Vaak ziet de bekkenfysiotherapeut je als eerste en dringt het dan pas tot iemand door wat de eigenlijke oorzaak is van je klachten. Ook hier is een psycholoog vaak de aangewezen persoon om je hiermee te helpen. Vaak in combinatie met een bekkenfysiotherapeut. Het minst verstandig is om er mee te blijven lopen…..

Bekkenpijn in de periode rond je zwangerschap(pen)
Bekkenklachten in je zwangerschap kunnen soms leiden tot een hogere spanning van de bekkenbodemspieren zonder dat je dat in de gaten hebt. Je klachten kunnen dan jaren aanhouden voordat je door hebt dat het met je bekkenklachten van het verleden te maken heeft. Het is met name de bekkenfysiotherapeut die je hier en stap verder in kan helpen.

Het wordt denk ik langzamerhand wel duidelijk. Bekkenbodemproblemen voorkómen is een lastige opdracht, maar er zijn wel veel aspecten waar je wel mee aan de slag kunt. Bedenk dat alle kleine beetjes helpen.

Marijke Slieker