Dit is de tijd dat je je druk maakt over welke verzekering je voor het komend jaar wilt kiezen….. en wel of geen pakket aanvullende verzekering wilt afsluiten. Voor veel mensen is de mogelijke behoefte aan fysiotherapie een van de belangrijkste redenen om een aanvullende verzekering af te sluiten. De komende weken zal ik stap voor stap iets vertellen over wat de bekkenfysiotherapeut voor je kan betekenen.
De bekkenbodemspieren. Als ze het goed doen hebben we het niet in de gaten. Plassen, poepen en vrijen zijn toch dingen die bij ons leven horen. Pas als de functie van de spieren niet meer optimaal is en we last krijgen van urineverlies, ontlastingsverlies, verzakkingsklachten of problemen bij het vrijen gaan we merken dat er iets aan de hand is. Maar ook dan dringt nog niet altijd tot ons door dat het klachten zijn waar we vaak wel iets aan kunnen doen.
Iets aan kunnen doen……. ik bedoel dus niet iets aan laten doen……dat is een groot verschil. En dat is direct ook het verschil tussen de bekkenfysiotherapeut en de gynaecoloog, uroloog of darmchirurg.
Bij een bekkenfysiotherapeut kun je de vraag stellen: wat kan ik er zelf aan doen?
Vandaag daarom wat meer inzicht over wat een bekkenfysiotherapeut is, hoe je bij een bekkenfysiotherapeut komt en wat je er kunt verwachten.
Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut heeft na de 4-jarige studie nog eens drie jaar doorgeleerd en examens gedaan. Gedurende deze drie jaar leert de fysiotherapeut alles over bekken en bekkenbodem. Een intensieve opleiding waar een maximale inzet wordt gevraagd van de aankomend bekkenfysiotherapeut.
Hoe kom je bij een bekkenfysiotherapeut?
Heel simpel. Als je wilt kun je er zo naar toe. Zonder verwijzing. Bekkenfysiotherapie is net als algemene fysiotherapie direct toegankelijk voor iedereen. Dus ook op advies een verloskundige of logopedist. Je kunt er ook op verwijzing van de huisarts of medisch specialist naar toe.
Zit er bij mij een bekkenfysiotherapeut in de buurt?
Je kunt gewoon even kijken op www.defysiotherapeut.com en selecteren op het specialisme bekkenfysiotherapeut en woonplaats.
Wat kun je van een bekkenfysiotherapeut verwachten?
Een bekkenfysiotherapeut onderneemt een aantal stappen, afhankelijk ook of je rechtstreeks of op verwijzing van een arts komt.
Rechtstreeks?
De bekkenfysiotherapeut zal in een screening je een aantal vragen stellen om te achterhalen of je op de juiste plek bent of niet naar een andere zorgverlener zou moeten met je hulpvraag.
Verwijzing?
De bekkenfysiotherapeut zal je in een eerste gesprek een heleboel vragen stellen. Vragen over plassen, ontlasten etc. Ze zal je daarnaast ook heel veel uitleggen. Afhankelijk van je klachten zal ze vragen om een plaslijst of ontlastingslijst in te vullen. Of een pijndagboek of een vezellijst. Allemaal extra informatie die eventueel ze nodig heeft om je een stap verder te kunnen zetten.
De bekkenfysiotherapeut zal zich laten leiden door je klachten en antwoorden. Om een goede diagnose te kunnen stellen zal er een lichamelijk onderzoek volgen waarbij gekeken wordt naar de lage rug, heup en bekken, steeds afhankelijk van je klachten.
Het kan ook zijn dat een inwendig onderzoek gewenst is. Dit wordt over het algemeen niet op dezelfde afspraak gedaan en vooraf met je overlegd. Je krijgt informatie mee zodat je alles vooraf kunt lezen.
Waarom is een inwendig onderzoek nodig?
Om met je een goed oefenschema te kunnen samenstellen is het fijn als de bekkenfysiotherapeut weet hoe de huidige conditie van je bekkenbodemspieren is. Misschien dat de bekkenbodem overactief is (te hoog gespannen, of onderactief (te zwak)……. of dat de conditie goed is, maar dat je de buikdruk niet goed kan opvangen……alles is mogelijk. Maar het is dan wel belangrijk dat je de juiste oefeningen krijgt en direct op de goede manier aan de slag kan.
Moet dat onderzoek altijd?
Nee! Er zijn genoeg redenen waarom dat onderzoek niet wordt gedaan. Bijvoorbeeld omdat
* het niet relevant is voor je behandeling
* je het zelf niet wilt
* je zwanger bent
En als het onderzoek gedaan is, wat dan?
De bekkenfysiotherapeut zal de bevindingen met je bespreken. Ze zal je aangeven wat de beste stappen zijn om je te kunnen helpen. Een bekkenfysiotherapeut heeft hiervoor vele mogelijkheden, maar het belangrijkste is je eigen inzet. Wat de bekkenfysiotherapeut ook zal voorstellen, er zal van jou gevraagd worden om thuis te oefenen. Welke opties er zijn is voor nu te veel om in de blog te schrijven, maar volgende week komt ik daar op terug.
Als je specifieke vragen hebt, stel ze gerust, reageer op de blog en je krijgt antwoord. Zoals altijd: persoonlijke vragen kun je stellen via info@profunduminstituut.nl
Marijke Slieker
Op http://www.zoekeenkeurmerkpraktijk.nl of op http://www.keurmerkfysiotherapie.nl zijn ook bekkenfysiotherapeuten te vinden, die aangesloten zijn bij het KeurmerkFysiotherapie.
je hebt gelijk Clarien, ben er nog niet aan gewend dat er nog een manier is om ons te vinden.
Marijke
je hebt gelijk Clarien, ben er nog niet aan gewend dat er nog een manier is om ons te vinden.
Marijke
Bedankt voor je uitleg.
Thanks Marijke!