Bekkenbodemspieren zijn spieren maar toch verschillen ze van andere spieren die we in ons lichaam hebben. Ja, het is hetzelfde spierweefsel en ja het kan samentrekken. Maar als je je armspieren aanspant zie je je arm bewegen of om zijn minst de spier dikker worden.
Als een spier te zwak is of te strak staat kunnen we eenvoudig voelen door onze vingers op de spier te leggen. Probeer het maar eens op je biceps. Wat voel je nu? Is deze zacht en indrukbaar, is deze stevig en hard? Wat gebeurt er als je nu je arm buigt? Wordt de spier wat dikker? En als je nu je arm probeert te buigen terwijl je iets probeert te tillen, dus een beetje tegen een weerstand in (net als in de fitness ruimte met gewichten)? Wat voel je nu? Dat voelt weer anders aan toch?
Leg nu eens je hand op je schouderspieren. Vooral als je te lang aan de computer hebt gezeten zul je misschien wel eens last hebben en voel je een harde bobbel in de spier. En misschien heb je je partner, een vriend of therapeut wel eens gevraagd om je schouderspieren te masseren.
Kijk allemaal dingen die niet zo moeilijk zijn als je het hebt over spieren die bewegingen veroorzaken en waarvan de bewegingen ook zichtbaar zijn. Tot zover is het duidelijk. En wat ook zo leuk is…. als je fanatiek gaat trainen in de fitness ruimte zul je na verloop van tijd merken dat je spieren strakker worden. En ja dat moet je bijhouden. Dit vinden we ook allemaal logisch.
Maar laten we nu eens terug gaan naar onze bekkenbodemspieren. Ook dat zijn spieren die we kunnen aan- en ontspannen, die we kunnen trainen om ze sterker te maken of moeten ontspannen als ze te strak staan. Soms weten we echter niet waar de spier zich bevindt en hebben we geen flauw idee wat we moeten doen om de spier aan te spannen. En aan de buitenkant is ook niet te zien wat er moet gebeuren. Lastig he?
Gelukkig zijn daar oplossingen voor gevonden. Bij een bekkenfysiotherapeut hebben we een apparaat dat ons kan helpen om ons een beeld te vormen van onze bekkenbodem. Heel handig als je moeite hebt om je spieren te vinden.
Vandaag zag ik mevrouw van Zijl in de praktijk. Ze is haar bekkenbodem helemaal kwijt. Ze zijn als het ware een eigen leven gaan leiden. Geen idee wat ze moet doen. We hebben daarom besloten de hulptroepen in te schakelen, de myofeedback.
Dat betekent dat we een klein apparaatje in de vagina schuiven. Het apparaat is dan verbonden met een beeldscherm zodat we in beeld kunnen brengen wat de bekkenbodemspieren doen. En daar werd duidelijk dat ze de spieren niet goed kon aanspannen. Het beeld hielp enorm om duidelijk te maken ater gebeurde: de spier ontspande terwijl ze lag, maar spande zomaar aan terwijl ze ging zitten en staan.
Dit apparaat zal haar helpen om haar spieren te vinden en daarna te leren om ze te spannen ontspannen o de juiste momenten. Zo kunnen we toch de bekkenbodemspieren in beeld krijgen om ze snel te leren.
En nu is de vraag: kun jij je bekkenbodemspieren vinden? Lukt het jou om de spieren te vinden, aan te spannen en te ontspannen wanneer het nodig is?
En als het niet lukt, weet je dan dat er bekkenfysiotherapeuten zijn die je daarbij kunnen helpen? Je kunt ze vinden op www.defysiotherapeut.com
Kortom, heb jij je bekkenbodem in beeld?
Marijke Slieker