Met de TOMTOM en de kaart op stap…

 

Velen zullen nu met vakantie zijn, anderen zijn al weer terug… Maar heel vele mensen herkennen het beeld: de een zit achter het stuur en de ander met de kaart op schoot. Die camping stond aan een straatje en je weet zeker dat het adres klopt, maar waar dan precies?

Je zit op de autoroute en je bent doodop. Iedereen krijgt een korter lontje. Hoe lang nog? Eerst nog de tolweg af, betalen en dan opnieuw de kaart op schoot. Leuk hoor zo’n adres maar die herkent de tomtom niet…..grrrrrrr. Zo ver kan het toch niet meer zijn.

Nog maar een keer de reisbeschrijving erbij: ‘nadat u van de tolweg af bent, neemt u de eerste afslag van de eerste rotonde (‘Jan, was dat niet de eerste rotonde, je rijdt te ver!!!’) om vervolgens door het dorp te rijden. Aan het einde van het dorp gaat u bij een kleine afslag (rue de pelvic) rechtsaf en rijdt u vervolgens 10 km door het platteland (grrr, koeien op de weg, zucht. ‘Mam wanneer zijn we er nu? Je zei net dat we er bijna waren……zucht).

Vervolgens mis je de afslag en rijd je 10 km de verkeerde kant uit……..stoom uit de oren, moe, warm, dorst……….. ‘ik geef het op’.

Waarom kan ik het nu niet vinden?!?

Het lijkt een beetje op de route die veel patiënten met pijn in het bekkenbodemgebied moeten doorlopen voordat ze op de goede weg zitten. En voor je het weet ben je volledig de weg kwijt en wordt het een verhaal van het kastje naar de muur. Niemand doet dat expres, maar het is nu eenmaal een complex gebied. En ook een gebied waar niet 1 specialist de weg weet. Kijk, bij oorproblemen ga je naar de KNO arts en voor huisproblemen naar de dermatoloog. Bij bekkenbodemproblemen ligt dat toch wel even anders: de gynaecoloog, uroloog, maag-darm-leverarts, chirurg/proctoloog, psycholoog, seksuoloog, huisarts en gelukkig ook de bekkenfysiotherapeut. En daar waar de medisch specialisten allemaal hun eigen onderdeel hebben, daar zijn met name de bekkenfysiotherapeuten degenen die overzicht hebben in wat welke specialist te bieden heeft. In het boek Verborgen Vrouwenleed heb ik dat daarom ook allemaal eens op een rijtje gezet. Het is dus de kunst en uitdaging voor de huisarts om de juiste specialist in te schakelen en gelukkig zien we in toenemende mate dat de bekkenfysiotherapeut vooraan staat in de rij. Terecht, de eerste lijn (zo wordt de zorg van de huisarts en de bekkenfysiotherapeut in de particuliere praktijk genoemd) is de eerste keus. Handig omdat juist die bekkenfysiotherapeut het beste het overzicht heeft en ook de huisarts kan adviseren welke stappen gezet kunnen worden. Gewoon door een consult aan te vragen bij die bekkenfysiotherapeut.

 

Belangrijk omdat het in je zoektocht naar een oplossing soms gebeurt dat je een afslag te vroeg of te laat neemt, of je wordt een hele foute richting op gestuurd. Zomaar een paar voorbeelden:
–     ‘ik kan niets vinden, dus het zit ongetwijfeld tussen uw oren’

  • ‘het zijn spanningen, u bent zo gespannen, gaat u maar eens naar de psycholoog’ (dokter ik krijg spanningen van al die pijn en onderzoeken waar niets uit komt. Ik kan het bijna aanwijzen… zucht)
  • ‘nee, het komt niet uit uw rug, u moet naar de gynaecoloog’
  • ‘ja, het is weliswaar uw stuit, maar daar kunnen we niets aan doen’
  • ‘het is allemaal de schuld van de bevalling, dus daar kunnen we niets mee’
  • ‘ik kan u opereren, maar ik kan u niet met enige zekerheid aangeven in hoeverre u dan van uw klachten af kan komen’
  • ‘u moet naar de seksuoloog met uw pijn, ik kan niets vinden, het zal aan uw relatie liggen’

 

Nu zal ik niet zeggen dat deze voorbeelden allemaal niet goed of niet waar zijn, maar de vraag is of ze jou naar de juiste plek zullen leiden. Soms wordt te snel de diagnose ‘psychisch’ ergens neergelegd waarmee ook het zoeken direct stopt naar mogelijk de ware reden van je pijn. Anderszins kan een pijn ook chronisch zijn waar geen oplossing voor is dan leren leven met de pijn. Het leren accepteren dat er aan de pijn niets anders gedaan kan worden dan je ermee te leren leven is soms ook de enige optie.

 

Het is lastig om de juiste dokter of therapeut te treffen die de juiste diagnose kan stellen. Bekkenbodemproblemen zijn heel complex en het vraagt dus vaak zoeken naar hen die de meeste ervaring hebben op dit gebied. Het grote gevaar is dat er oeverloos geshopt gaat worden. Op zoek naar die ene zorgverlener die jou verteld wat jij wilt horen……Ook dat is niet goed, voor niemand niet.

Toch kunnen vaak bekkenfysiotherapeuten je helpen om de juiste route te kunnen samenstellen. De juiste therapeuten of medisch specialisten. Vaak gaan zij in overleg met huisartsen en met collegae in hun eigen netwerk. Op zoek naar het juiste adres en de juiste route om er te komen. Het zit niet altijd tussen de oren, het kan ook zomaar zijn dat de pijn wel degelijk ergens in het bekkenbodemgebied door veroorzaakt wordt. Lees maar eens op bijvoorbeeld de pelvicpain.nl of op de proctoskliniek.nl. Maar zo zijn er in het land meer initiatieven die met name bekend zijn bij de bekkenfysiotherapeuten in Nederland.

 

En hoe je die bekkenfysiotherapeut kunt vinden?

Kijk op defysiotherapeut.com en zoek naar een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt.

 

Wil je je ervaring delen of een ander goede tips geven? Laat het ons weten!

 

Marijke Slieker

info@profunduminstituut.nl