Tijden lijken te veranderen

Bekkenbodemproblemen of liever gezegd zorgverleners in algemeenheid hebben er nooit mee te maken…. Althans dat dacht men heel erg lang. De bekende ‘ver-van-mijn-bed-show’. Men kreeg het niet in de opleiding dus oe relevant zou het dan zijn?

Gelukkig veranderen de tijden, en soms ook ten goede. In toenemende mate heeft een bekkenfysiotherapeut contact met collega fysiotherapeuten, manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten, geriatrie fysiotherapeuten, oncologie fysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten, maar ook verloskundigen, kraamhulpen en huisartsen.

Juist door de inzet van de bekkenfysiotherapeuten en hun passie om iedereen wakker te schudden door patiëntenoverleggen, voordrachten, discussies etc. gaan steeds meer de ogen open van hulpverleners. Zo wordt het duidelijker dat lage rugklachten ook nog een andere oorzaak kunnen hebben dan ‘gewoon’ lage rugklachten die iemand nu eenmaal heeft. Wordt er meer gedacht aan mogelijke symptomen waar men normaal niet naar vraagt Want zeg nu zelf: als je voor je lage rugpijn naar de fysiotherapeut gaat, of voor een zere heup, dan is het toch logisch dat die therapeut niet vraagt of je urineverlies hebt, of een verzakkingsklacht, of ontlastingsverlies, of pijn in je bekkenbodem of pijn bij het vrijen………..dat doet de hulpverlener niet en jij zal dat zeker niet aankaarten. Dit heeft toch niets met elkaar te maken, toch?

Maar langzaam maar zeker kijken we allemaal een stukje verder dan onze neus lang is en zoeken therapeuten buiten de bekkenfysiotherapie steun bij diezelfde bekkenfysiotherapeuten: waar moet ik naar vragen, waar moet ik op letten, wat kan ik doen? Alleen al in de eerste paar maanden van dit jaar staan bij mij al een serie voordrachten en cursussen gepland en dat zal bij veel meer collega bekkenfysiotherapeuten het geval zijn. En dat is goed nieuws, want wat betekent dit voor jou als iemand die urine verliest of pijn heeft in de bekkenbodem?

Dat betekent dat er langzaam maar zeker steeds meer mensen om je heen zijn die niet meer schrikken als je het vertelt, di er zelf misschien niet iets mee kunnen maar dan wel iemand weten bij wie dat wel kan. Dat geldt zeker ook voor je huisaarts omdat ook zij niet lang geleden een heel congres over bekkenbodemproblemen hebben gevolgd, of een boekje hebben ontvangen over deze zaken.

En als je dat allemaal nog niet aandurft, dan is daar gewoon die bekkenfysiotherapeut, vast ook bij jou in de buurt waar je gewoon naar toe kunt met je vragen. Weet je niemand? Dan kun je op volgende site kijken: www.defysiotherapeut.com en zoeken naar de bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt. Vind je een bezoek aan de huisarts te lastig of eng? Weet dan dat je ook zo nar de bekkenfysiotherapeut kunt zonder verwijsbrief. Ook als je gewoon advies wilt, die bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt kan je prima vertellen wat voor jou de beste oplossing kan zijn. Hoe top zal het zijn als je deze zomer wel op de trampoline kan springen met je kids, dat je met minder pijn de zomer in kunt????

Wil je alleen iets vragen, dan kan dat ook via de mail (info@profunduminstituut.nl) of onder deze blog. Dat geldt niet alleen voor iemand met klachten, maar ook voor collegae in het veld!

Marijke Slieker

Scroll naar bovenkant