Bevallen doe je zo!

Omdat ik o.a. als auteur van de blogs genomineerd ben om fysiotherapeut van het jaar te worden (mede door de ontwikkeling van deze app) heb ik de collegae die op de app staan uitgenodigd om een gastblog te schrijven.

Stemmen kan overigens nog steeds via deze link: http://www.dvdf.nl/fysio-in-beeld

Zo kunnen we de winst proberen binnen te halen en de bekkenbodem weer vol in de schijnwerpers te krijgen.

De gastblog van deze week is geschreven door Anneke ter Haar.

Anneke ter Haar is bekkenfysiotherapeute bij www.vandekamp-lolkema.nl  in Putten en in Ermelo bij www.fysiotherapie-ermelo.nl

Bevallen doe je zo!
Vanwege mijn werk als bekkenfysiotherapeute krijg ik regelmatig vrouwen met bekkenklachten tijdens de zwangerschap onder behandeling. Zo ook Annemarie.

Naarmate de zwangerschap vorderde begon ze zich zorgen te maken over de bevalling. De eerste bevalling was geen pretje Deze duurde heel lang en na een paar forse knippen werd haar zoontje geboren. Zij vroeg mij natuurlijk om tips om herhaling te voorkomen.

Ik vertelde haar het verhaal van mijn eigen bevalling. Ik gaf in die tijd nog zwangerschapscursus en had mijn cursisten ijverig geleerd hoe ze konden ontspannen en de ademhaling konden gebruiken tijdens de bevalling. Maar ja; dan komt de praktijk van de eigen bevalling en pas toen realiseerde ik mij dat we een essentieel onderdeel misten in de voorlichting….

Want wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens een wee: Want hoe je het ook wendt of keert; een wee doet pijn. Natuurlijk is de ontspanning en de buikademhaling dan belangrijk. Maar wat ik merkte was, dat ik bij een wee vanwege de pijn automatisch de bekkenbodemspieren aanspande ! Waarom is dat nou zo belangrijk? Heel erg dus. Want de bekkenbodemspieren zitten onder in je bekken als een soort hangmatje. Daardoor heen lopen de plasbuis , de anus en de vagina. Deze spieren kunnen aanspannen, ontspannen en ondersteunen. Wanneer je de bekkenbodemspieren aanspant ( dicht houdt) tijdens het persen kan je baby niet of moeilijk door je vagina heen met alle problemen van dien. Je perst als het ware met de dop erop. Dat moet je dus niet doen.

Maar hoe doe je dat nou wel : ontspannen van de bekkenbodemspieren. Ik vertelde Annemarie dat je op het toilet vaak heel makkelijk het verschil kan voelen tussen aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Als je al op het toilet zit om te plassen hou je de plas even op (je spant dan aan) en vervolgens ga je plassen ( je ontspant). Probeer het verschil te voelen tussen aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren en herhaal dit nog eens als je klaar bent met het plassen. Probeer goed te voelen wat ontspannen van de bekkenbodem is , zodat je dit gevoel herkent tijdens de bevalling.

Een paar maanden later kwam ik Annemarie weer tegen. Ze vertelde me enthousiast dat de bevalling dit keer veel beter was gegaan..