5 fabels en feiten over urineverlies…….

De laatste weken is er erg veel aandacht voor de bekkenbodem. Hoe meer hoe beter dus dat is fantastisch! Recent vond de 50 plus beurs plaats waar veel aandacht was voor deze problemen:

Een stand van mijnbekkenbodem.nl waar de hele dag een bekkenfysiotherapeut in de stand was in een rooster dat we met toerbeurt hebben ingevuld en ook nog een stand in verband met de ‘nationale plasdag’ en de patiëntenvereniging waar de hele dag, ook met toerbeurt, een gynaecoloog in de stand stond.

En als ik spreek vanuit de bekkenfysiotherapeuten…. Het was bijzonder. Allemaal hebben we heel veel patiënten gesproken die nog nooit hulp hadden gezocht. Maar ook veel mensen die, zodra ze het woord bekkenbodem lazen, niet wisten hoe snel ze hun hoofd moesten wegdraaien. En dan was er nog de groep die luid roepend voorbij liep: ‘nee hoor, daar heb ik gelukkig helemaal geen last van!’ een iets te grote groep…..

Vandaag grijp ik terug naar een wat oudere blog maar waarvan de informatie zeer relevant is.

5 Fabels

 • is normaal en hoort bij het ouder worden
 • is alleen iets van oudere vrouwen
 • gaat vanzelf wel een keer weer over
 • oefenen heeft weinig zin
 • er is niets anders aan te doen dan opereren

 

5 Feiten

 1. Urineverlies komt heel veel voor. In de groep vrouwen tussen de 45 en 85 jaar alleen al heeft bijna 60% een vorm van urineverlies. Maar omdat het zo vaak voorkomt, wil dat niet zeggen dat het bijvoorbeeld net zo normaal is als het krijgen van rimpels of grijs haar. Op het moment dat je dit normaal vindt zou je bijna gaan denken dat je het dus maar moet accepteren! Niets is minder waar. Lees verder en ontdek dat dit niet een kwaal is waar je mee hoeft te blijven lopen.
 1. Urineverlies komt niet alleen voor als je ouder wordt. Het komt voor bij teeners (zogenaamde giechelincontinentie), vrouwen tijdens en na en zwangerschap, vrouwen die ouder worden en last hebben van een afname van de hormonen. Maar ook mannen kunnen urineverlies hebben, bijvoorbeeld na een prostaat operatie. Het is dus niet een ‘oudevrouwenkwaaltje’.
 1. Urineverlies gaat niet vanzelf over. Het wordt wel vanzelf erger………. Urineverlies sluipt erin. Het begint met een ongelukje bijvoorbeeld tijdens hoesten of lachen. Als het vaker gebeurt gaat het opvallen en misschien praat je er wel eens over met je vriendin. Ja, die heeft het ook en al die anderen ook. Kortom, wie heeft het niet? Dan zal het wel normaal zijn?  Je koopt maar eens een inlegkruisje en langzamerhand ga je van een inlegkruisje over naar een maandverbandje tijdens het sporten. Omdat het zo langzaam toeneemt wen je er aan, ontwijk je bepaalde activiteiten zoals het springen op een trampoline met je kinderen, loop je halverwege de training even weg om te plassen of doe je met bepaalde springactiviteiten niet meer mee. Nogmaals, het gaat niet vanzelf over, het wordt wel vanzelf erger.
 1. Oefenen heeft weinig zin. NEE! Er zijn veel onduidelijkheden over het oefenen van je bekkenbodemspieren. Velen proberen het zelf zonder hulp. Volgen een oefenprogrammaatje dat ze misschien een keer gelezen hebben in een damesblad of van een briefje van de huisarts. Maar is dat voldoende? NEE! Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van je bekkenbodemspieren moet starten met goede instructie en bij voorkeur van een bekkenfysiotherapeut. Oefenen krijgt pas een kans als het goed gebeurt. Er zijn oefenprogramma’s aangepast op jouw spierfunctie die je in een vastgesteld programma afwerkt. Een goed voorbeeld is de Bekkenbodem App. Daar kun je bij de oefenaudio een prima oefenprogramma volgen.
  Moet je dat dan je hele leven blijven doen? JA, maar dat vind je toch normaal als we het over standen poetsen of douchen hebben? En als je in vorm wilt blijven, ga je dan ook niet regelmatig sporten? Vergeet niet dat als je eenmaal resultaat hebt je minder fanatiek hoef te trainen om je functie te onderhouden. Als je goed begeleid bent dan word je geleerd het in te passen in je dagelijks leven en wordt het een goede gewoonte.
 1. Er is niets anders aan te doen dan opereren. NIET WAAR! Vaak wordt gedacht dat opereren een snelle en simpele oplossing is en dat je er in 1 keer vanaf bent voor de rest van je leven. Maar dat is dus niet het geval. Realiseer je ook dat opereren er vaak voor zorgt dat je op lange termijn opnieuw klachten krijgt. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond.
  Wat je je vooral moet bedenken is dat oefenen wel degelijk een groot effect heeft, zonder bijwerkingen. Het klinkt dus simpel zo’n operatie, maar dat is het allerminst.Als je je dan niet laat opereren, begin dan met het zoeken en trainen van je bekkenbodemspieren. Met alle eerder gegeven informatie over de functies van de bekkenbodem kun je aan de slag of een bekkenfysiotherapeut raadplegen in je eigen buurt. Je kunt een bekkenfysiotherapeut vinden op de site defysiotherapeut.com en dan zoeken naar een bekkenfysiotherapeut. Vaak kun je met een paar bezoeken, verspreid over een langere periode, jezelf een groot plezier doen en je urineverlies laten verdwijnen. Dat gaat niet snel. Net als andere trainingsdoelen (strakke buikspieren, strakke billen) is dat niet in 3 weken gedaan, maar zal het geruimere tijd in beslag nemen. Maar natuurlijk is dat afhankelijk van de conditie van je bekkenbodemspieren. Alsje getraind hebt en je het urineverlies weer kwijt bent? Wat dan?
  – lekker op de trampoline
  – sporten zoals jij het wilt
  – geen opvangmateriaal
  – spelen met je kinderen
  – etc.

 

Doe jezelf en je vrienden een plezier en stuur deze blog naar hen toe. Ga met je eigen bekkenbodemspieren aan de slag en zorg dat dit weer allemaal mogelijk wordt.

An als je nog iets anders wilt bijdragen…..

Op dit moment ben ik genomineerd om fysiotherapeut van het jaar te worden. Het gaat echter niet zo zeer om mij maar wel om de aandacht voor de bekkenbodem. En als we die op het hoogste podium kunnen krijgen zou dat prachtig zijn!

Iedereen kan stemmen tot 23 oktober via deze link, dus ook je vriendin, buurvrouw, partner etc.

Help jij ook mee? Super dank je wel!

http://www.dvdf.nl/fysio-in-beeld

Marijke Slieker