Toiletten en alles wat daar bij kan horen

Het was een bijzondere reis. Ik ben naar Japan geweest voor een wetenschappelijk congres maar grappig genoeg zijn het vooral de toiletten en de schoonheid hiervan. Schoon in de zin van hygiënisch schoon maar ook schoon door alle mogelijke zaken die geregeld zijn op een toilet. Ik kon mijn ogen (en oren!) niet geloven.

Ik heb al vele landen bezocht en dit is maar een greep van wat mijn bevindingen waren:

 • een gat in de grond
 • geen papier maar kranten
 • wel papier dat vervolgens in een emmer ernaast moest komen
 • een houten kist in een tent
 • veel vieze toiletten, waar niemand op wil zitten

Jij hebt ze vast ook wel meegemaakt, ook als je niet op vakantie gaat. En dan heb je gehoord van iedereen dat je vooral moet gaan zitten, omdat je dan beter kunt ontspannen en beter kunt uitplassen…..mmmm…….

Wel Japan is hier een grote uitzondering op. En misschien wel een mooi demonstratie in de week waarin we net de nationale Plasdag hebben gehad. Misschien was je zelfs wel op de 50+ beurs waar erg veel aandacht was voor de bekkenbodem.

Maar laten we eens terug gaan naar de Japanse toilet.

Wat is daar allemaal te vinden?

 • Allereerst een apparaatje met beschermpapier om op de bril te leggen, wij kunnen ze bij de drogist kopen maar daar is het standaard in het toilet te vinden.IMG_8284
 • Een verwarmde bril. De verwarming gaat direct werken zodra deze het gewicht van een zitvlak voelt
 • En dan is daar de ‘radio’ die gaat spelen zodra je daar je hand tegenaan legt. En wat komt er dan? Dat moet je maar even proberen: je hoort de straal zodat niemand jouw straal, windje of ontlasting niet kan horen. Test de link IMG_8011!
 • Daarna is er naast je een flink bedieningspaneel waarin je je onderkant met een straaltje water kunt schoonmaken of met een complete waterflow. Zelfs de waterdruk is in te stellenIMG_8286
 • Voor de ‘die hards’ is er nog wel een gat in de grond, maar wel een stukje netter dan de Franse en Italiaanse gaten in de grond
  IMG_8292IMG_8287
 • En ja, squatten kun je daar dan wel (op dat gat) maar op de gewone wc is dat niet toegestaan. En omdat men goed begrijpt dat wij het Japans niet kunnen lezen.
  IMG_8285 IMG_8251

En heb ik dan alles verteld en laten zien? Nee hoor. Want ook voor de Gehandicapten is de toiletgang uitstekend geregeld en is er ook buiten de toiletten een uitstekende ondersteuning bij het wassen van de handen.

En dan tot slot: je weet het inmiddels, het komt iedere keer weer terug tot 23 oktober. Wil je stemmen voor de Fysio in Beeld verkiezing? Help je mee om de bekkenbodem op het hoogste podium te krijgen? En zo iedereen die nog moeite heeft om hulp te vragen dit zal gaan doen? Stemmen kan via deze link. Het zijn twee klikken! Zullen we ook afspreken dat iedereen deze link nog doorstuurt aan ten vrienden/vriendinnen, buren…..

En als je je afvraagt waarom je gaat stemmen of dat aan een ander wilt uitleggen…… dit is een artikel uit de lokale krant die dit prima toelicht.

Binnenkort komt er ook weer een gastblog van een van de bekkenfysiotherapeuten.

Met een bekkenbodemgroet

Marijke Slieker