Een overactieve bekkenbodem

Gezien alle reacties die op de blog en via de gewone mail binnenkomen blijkt dit nog steeds in de top 3 te staan van de meeste vragen en opmerkingen van herkenning.

Overactief. Dat betekent dus dat de bekkenbodem te strak staat, niet goed kan ontspannen terwijl dat wel belangrijk is.

Een overactieve bekkenbodem kan leiden tot een veelheid aan klachten. Soms herken je een enkele klacht uit het rijtje, soms zie je dat er wel heel veel punten van herkenning zijn.

Voorbeelden van klachten die ontstaan bij een overactieve bekkenbodem:
– pijn in de onderbuik, lage rug en rond de geslachtsorganen
– pijn hogerop in de buik of rug
– moeite met een rustige en diepe ademhaling
– steeds terugkerende urineweginfecties
– vaginistische klachten bij vrouwen
– onvermogen om tot een orgasme te komen
– erectiestoornissen
– pijn bij het vrijen (en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen)
– obstipatie
– moeite hebben om bij ontlasten alles eruit te krijgen
– ontstaan van scheurtjes in de anus waardoor het ontlasten extreem pijnlijk is
– ontstaan van aambeien

Een overactieve bekkenbodem kan verschrikkelijk vervelend zijn en vaak heb je niet in de gaten dat het de bekkenbodem is die je zo veel ellende bezorgt. Als een spier te lang te hard aangespannen staat zonder dat er ontspanning is kan er verzuring optreden. Je kent die opmerking vast wel bij de commentaren op de tv bij wielrennen of schaatsen. De sporters hebben last van zure benen en kunnen bijna niet meer vooruit. Zo pijnlijk is het dan. Datzelfde geldt ook voor bekkenbodemspieren. Maar zoals je bij sporten begrijpt dat bij veel inspanning er verzuring ontstaat zo lastig is het om door te hebben dat je bekkenbodem aan het verzuren is.

Bekkenbodemspieren zitten behalve in het bekken zelf, ook vast aan je stuitje. Een bekkenbodem die steeds aangespannen staat trekt dus ook de hele dag aan je stuitje. Hierdoor kan er nog meer pijn ontstaan en kan deze zich ook uitbreiden naar je lage rug.

Bekkenbodemspieren worden, net als andere spieren, erg moe van het steeds maar aangespannen zijn. Daardoor kunnen ze niet meer adequaat reageren. Wanneer u moet plassen, of wanneer u wilt ontlasten. Je gaat dan hard persen om het eruit te willen krijgen. En dat is weer niet goed voor alle organen in je onderbuik. Veel, vaak en hard persen kunnen op den duur voor een verzakking zorgen, en dat willen we immers niet.

Ook bij het vrijen is het lastig als de spieren te strak staan. Bij vrouwen is het dan vrijwel niet mogelijk om zonder pijn te vrijen, maar ook de reflexen die zorgen voor een orgasme bij man en vrouw gaan minder goed werken.

Een overactieve bekkenbodem is voor een bekkenfysiotherapeut zeer herkenbaar, maar voor veel andere zorgverleners niet direct het eerste waar aan gedacht wordt.

De belangrijkste vraag die ik deze week steeds maar weer kreeg is hoe het toch komt dat je een overactieve bekkenbodem krijgt.
Zonder veel te weten over een individuele persoon zijn er veel mogelijke redenen die hier de oorzaak van kunnen zijn. Ik ga er een paar noemen:
– lage rugklachten
– bekkenpijn die in de zwangerschap sterk aanwezig was
– knijpgedrag al van kinds af aan als gewoonte te hebben opgebouwd
– stress op het werk of privé
– veel zorgen
– niet veilig opgegroeid zijn
– veel gepest zijn
– een moeizame bevalling hebben meegemaakt
– meemaken van ‘life events’, een overlijden van een dierbare, een ziek kind, betrokken zijn geweest bij grote trauma’s
– seksuele traumata, aanranding, incest of verkrachting
– enz. enz. enz.
Er zijn vele manieren om tot een goede ontspanning te komen. Op de site bekkenbodemonline.nl en op de App. staan er een aantal geschreven en/of ingesproken.

Als het niet lukt, schroom dan niet naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Zij zijn getraind om je hierin te begeleiden.
Ook als je weer vragen hebt dan hoor ik het graag, hetzij op de blog, hetzij op de gewone mail.

2 Reacties

 1. Johan de Greeuw28 oktober 2015

  Goedendag.
  Ik ben Johan de Greeuw, 68 jaar.
  Bij mij is 6 maanden geleden de prostaat verwijdert (radicale prostatectomie). Ik ben van ca 5 x inleg (luiers) naar ca 1 inleg per dag gevorderd. Als ik nou maar de hele dag weinig doe, dan gaat het redelijk,
  behalve als ik ga zitten en vooral bukken. Dan komt er steeds een beetje urine. Als ik gewoon aan het werk ben dan red ik het niet met 1 inleg. Ben ik te ongeduldig? Wat raadt U mij aan?
  Met vriendelijke groet.
  Johan de greeuw

  1. Marijke28 oktober 2015

   Beste Johan
   Het is belangrijk dat je je bekkenbodemspieren effectief traint. Dat wil zeggen in een schema. Probeer hier eventueel de bekkenbodem app voor te gebruiken. Wees daar trouw in. Bijvoorbeeld 5 tellen aanspannen en 5 los, 10 keer herhalen, dan 1 minuut rust en deze serie nog twee maal herhalen. Als dat te makkelijk is maak je de aanspanning langer.
   Belangrijk zijn ook oefeningen voor de snelle vezels. Dus eerst aanspannen en dan piekjes trekken om de snelle vezels te trainen. Neem eventueel contact op met een bekkenfysiotherapeut in je buurt om je hiermee te helpen.
   Het gaat ook om het opvangen van je buikdruk, voorspannen van je bekkenbodem tijdens het gaan zitten en bukken.
   MVG Marijke Slieker

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar bovenkant