Onder belicht: Urogynaecologie en seksuele gezondheid in de spotlights

Dit was de titel van het NHG congres in Den Haag en omdat veel mensen achter het net visten (het World Forum was helemaal vol), werd vandaag in Bunnik in het Postillion Hotel een herhaling gegeven (Onder belicht light).

En ja, ook vandaag was ik er weer bij en hebben we ook nu weer een groep huisartsen bewust kunnen maken van hun bekkenbodem. Op deze internationale vrouwendag is het dus logisch om de indertijd geschreven blog nog een keer te plaatsen.

Onze huisartsen in het land zijn verenigd in het Nederlands Huisartsen Genootschap, het NHG. Ieder jaar komen de huisartsen bij elkaar op een congres dat door hen zelf wordt georganiseerd en het meest recente NHG congres vond plaats in Den Haag in het World Forum.

Het congres had een mooie naam: Onderbelicht! Prachtig gevonden titel want als er nu een onderwerp is dat weinig aandacht krijgt bij de huisarts dan is het wel de bekkenbodemproblematiek. (Niet vreemd, er is immers zo veel dat onze huisarts moet herkennen: diabetes, hartfalen, nierfalen, hersenvliesontsteking etc. etc. ). Ook waren er trainingen om een vaginale ring of pessarium te plaatsen of een spiraaltje.

Een gynaecoloog gaf op het congres een heldere verhandeling over de anatomie van het vrouwelijk lichaam, over onderactieve, overactieve bekkenbodemspieren en over verzakkingen. Daarna kregen de huisartsen informatie over urineweginfecties, hoe je een plasdagboek kan gebruiken en wanneer een bekkenfysiotherapeut kan worden ingeschakeld. Tot slot mocht ondergetekende de huisartsen activeren en hun eigen bekkenbodem laten ontdekken. En dat lukte prachtig want 2700 huisartsen deden actief mee met de oefeningen die heb werden aangereikt.

Er werd ook gesproken over seksuele klachten, over gevolgen van misbruik en aandacht voor het praten over seks. Alles met elkaar een boeiend congres waarbij men ook nog een boekje mee kreeg waar de nodige informatie voor de huisarts was samengebonden. Mooi was ook de rol van de patiëntenvereniging van bekkenbodempatiënten, de SBP (bekkenbodem.net).

En wat nog het meest bijzonder was, was dat dit congres heel snel na de bekendmaking al was uitverkocht. Vol! Geen plekje meer te krijgen, geen stoel meer onbezet. En dat betekent dat het onderwerp voor de huisarts een belangrijk hiaat in de kennis kon invullen. Fantastisch nieuws!

En wat nu? Wat heb jij daar aan hoor ik je denken?9789402212419_cov

Wel, een ideaal moment om eens op je huisarts af te stappen en je eigen problemen eens met hem of haar te bespreken. Fijn zeker nu de huisartsen goed geïnformeerd zijn. Vraag of hij of zij naar het congres is geweest. En probeer samen te zoeken naar een oplossing voor jouw probleem. Geef de huisarts de tip van de bekkenbodemapp of van het boek Verborgen Vrouwenleed! Alle beetjes helpen oom de kennis over de bekkenbodem verder te verspreiden!

Lees de blog over de eerste, tweede en derde lijn nog eens en kijk ook of de optie van de bekkenfysiotherapeut een plan is.

 

Heb jij een oplossing gevonden en wil je dit met de anderen delen? Heb jij vragen hoe je verder moet? Stel ze gerust hieronder of mail naar marijkeslieker@profunduminstituut.nl

 

1 Reactie

  1. mirjam vos8 maart 2016

    Wat een mooi nieuws! Donderdag heb ik een afspraak bij mijn huisarts voor een andere klacht maar natuurlijk ga ik haar even vragen of ze geweest is … Hoe meer porretjes ik kan geven, hoe beter!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar bovenkant